Het Goede Gesprek

Hoe praat je met je zorgverlener over wat belangrijk voor je is als je parkinson hebt? En lukt het je als zorgverlener om steeds weer af te stemmen op de mens die tegenover je zit? Het Goede Gesprek was een tijdelijk Zorg voor Parkinson-project waarin mensen met parkinson en zorgverleners samen leerden om nog betere, persoonsgerichte gesprekken te voeren. Het heeft een leerfilm en een artikel met tips opgeleverd. Deze zijn bedoeld voor iedereen in de regio Zuidoost-Nederland die met parkinsonzorg te maken heeft en wil leren over of oefenen met communiceren.  Wil je meer weten? Neem contact met ons op.
Neem contact op
Afbeelding voor Het Goede Gesprek

Ervaringen met het Goede Gesprek

 • Ik geef vooral antwoord op de vragen van mijn zorgverlener. En achteraf zijn drie van je vijf vragen dan niet beantwoord. Ik besef nu dat ik aan moet geven dat ik vijf vragen heb. En dat ik ze ook moet stellen!
  Thumbnail for Persoon met parkinson
  – Persoon met parkinson
 • Ik probeer nu soms even mijn expertise los te laten, en te vragen wat er speelt in het leven van iemand. Daar wordt de behandeling altijd beter van en het contact is fijner.
  Thumbnail for Zorgverlener
  – Zorgverlener
 • Het is fantastisch als je samen kunt leren. Je kunt meteen feedback vragen aan je patiënt.
  Thumbnail for Zorgverlener
  – Zorgverlener

Leerfilm & Tips

Het doel van het Goede Gesprek was om gezamenlijk te leren om nog betere, persoonsgerichte gesprekken te voeren, zowel voor zorgverleners als voor mensen met parkinson.  

Zorg voor Parkinson heeft binnen Het Goede Gesprek verschillende activiteiten georganiseerd. Er zijn bijvoorbeeld keukentafelgesprekken gevoerd, waarbij een gesprekstrainer helpt om de gesprekspartners helpt te praten over wat belangrijk van hen is. Ook hebben we gesprekstrainingen voor zorgverleners georganiseerd. 

In samenwerking met trainingsbureau De Blij Trainen en Acteren en samen met zorgverleners en mensen met parkinson hebben we een leerfilm gemaakt over het Goede Gesprek. In deze film onderzoeken zorgverleners samen met mensen met parkinson wat zij van elkaar kunnen leren. Zij doen dit op een innovatieve manier: samen met trainingsacteurs en onder leiding van een gespreksleider. 

Wil je meer informatie over de film of hulp bij het organiseren van een bijeenkomst in de Zorg-voor-Parkinsonregio? Neem dan contact met ons op.