Over parkinson

Wat is parkinson? 

Parkinson is een ziekte die in de hersenen ontstaat. Het is een ingewikkelde ziekte die zich bij ieder mens anders kan uiten. Dit betekent dat iedereen met parkinson zijn eigen combinatie van verschijnselen en klachten heeft.

Bij parkinson vindt er een soort afbraakproces plaats in bepaalde gebieden in de hersenen. In deze gebieden bevinden zich zenuwcellen die heel belangrijk zijn voor het soepel verlopen van bewegingen. Deze zenuwcellen maken de stof dopamine. Wanneer een bepaald gedeelte van de zenuwcellen er niet meer is, ontstaan klachten en symptomen door te weinig dopamine.

Thumbnail for https://zorgvoorparkinson.nl/app/uploads/2020/01/PLC26408-HR-1.jpg

Wat is dopamine?

Dopamine is een boodschapstof die nodig is om spieren in beweging te zetten. Bij parkinson verdwijnen deze zenuwcellen langzaam maar zeker, waardoor er uiteindelijk te weinig dopamine wordt aangemaakt. Waarom dit gebeurt, is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van aanleg en van omgevingsfactoren.

Parkinson en parkinsonismen

Met parkinson bedoelen we de ziekte van Parkinson en andere aandoeningen die parkinson symptomen hebben. Deze worden ook wel: atypische parkinsonismen genoemd. Onder deze atypische parkinsonismen vallen bijvoorbeeld Lewy Body Dementie, MSA en PSP.

Meer weten?

Onderstaand filmpje van de Parkinson Vereniging laat zien wat er in de hersenen gebeurt als er sprake is van parkinson.

Thumbnail for https://zorgvoorparkinson.nl/app/uploads/2020/01/259994-P4JUUP-656-scaled.jpg

Betrouwbare informatie vinden

Zorg voor Parkinson werkt samen met de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet om goede informatie over parkinson te maken. Op de website van de Parkinson Vereniging vindt u veel betrouwbare informatie.

ParkinsonNet maakt maandelijks een online televisieprogramma. Verschillende onderwerpen worden hier met, door en voor mensen met parkinson besproken. De uitzendingen van ParkinsonTV kunt u hier terugkijken.

Thumbnail for https://zorgvoorparkinson.nl/app/uploads/2020/01/mijnRadboudthuisaantafel.jpg

Op zoek naar een gespecialiseerde zorgverlener?

Zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson zijn er ook bij u in de buurt. Gebruik de website Parkinsonzorgzoeker.nl om te zien wie dat zijn en hoe u contact opneemt met een zorgverlener bij u in de buurt.