Wat merken mensen met parkinson van Siilo-groepen?

Afbeelding voor Wat merken mensen met parkinson van Siilo-groepen?

In de zomer van 2023 startte Zorg voor Parkinson met het trainen van verpleegkundigen in het opzetten van Siilo-groepen met zorgverleners die betrokken zijn bij kwetsbare patiënten.Nu lopen de evaluaties. Wat hebben mensen met parkinson en naasten gemerkt van de communicatie van hun zorgverleners in Siilo-groepen?

Zowel mensen met parkinson als zorgverleners hebben behoefte aan betere communicatie tussen zorgverleners. Mensen met parkinson ervaren vaak dat zij hun verhaal telkens opnieuw moeten vertellen aan verschillende zorgverleners, en zorgverleners merken dat de andere leden van het zorgteam op de hoogte houden over een behandeling lastig is en veel tijd kost. Omdat niet alle zorgverleners weten van elkaars behandelingen en behandeldoelen, sluiten deze soms niet goed op elkaar aan, of werken ze elkaar zelfs tegen.

Daarom stimuleerde Zorg voor Parkinson verpleegkundigen om Siilo-groepen aan te maken voor de zorgteams die betrokken zijn bij kwetsbare patiënten. In de groepen werd overlegd volgens de regionale werkwijze. De proef liep van november tot begin april.

Wat vonden mensen met parkinson?
De mensen met parkinson wiens zorgteam deelnam aan een Siilo-groep zaten zelf niet in deze groepen. Omdat we hoopten dat de groepen voor betere communicatie en daarmee voor betere zorg hadden gezorgd, wilden we toch van hen horen wat zij van deze periode hadden gemerkt. Er deden uiteindelijk 21 mensen mee aan de proef, daarvan deden er 19 mee aan de evaluatie. Zij waren overwegend positief over de periode.

“De communicatie tussen de ergotherapeut en de verpleegkundige ging heel snel. Normaal duurt het 3-4 weken en sinds de Siilo-groep was het binnen 3 dagen. Ik ben hier heel blij mee.”

– Mens met parkinson uit CWZ

Ongeveer twee derde van de bevraagde mensen met parkinson gaf aan dat hun zorgverleners sinds de start van de Siilo-groep beter op de hoogte waren van hun situatie.

“Ik hoef mijn verhaal minder vaak opnieuw te vertellen en iedereen is beter op de hoogte van wat er bij mij speelt. Zoals dat ik een andere ergotherapeut heb. Zij heeft tussendoor contact gehad met de verpleegkundige, dat ging snel.”

– Mens met parkinson uit CWZ

Ongeveer een derde merkte dat vragen sneller beantwoord werden, dat ze hun verhaal minder vaak opnieuw hoefden te doen en dat hun zorgverleners vaker of sneller met elkaar overleggen.

“De meerwaarde is dat ik niet 20 keer hetzelfde verhaal hoef te doen. Hierin merk ik een groot verschil. Achter de schermen wordt het besproken, en dat geeft me een goed gevoel. Vóór de groep moesten wij elke keer uitleggen wat er speelt, dat is nu echt minder geworden.”

– Naaste van iemand met parkinson uit ziekenhuis Bernhoven

Het was opvallend dat niet ongeveer twee derde van de mensen met parkinson niet zeker wist welke zorgverleners allemaal in de Siilo-groep zaten.

“Ik heb het niet direct gemerkt, maar ik kan mij voorstellen dat rechtstreekse communicatie prettig is en dat er minder kans op misvattingen is. De betrouwbaarheid van de boodschap is dan heel groot.”

– Mens met parkinson uit CWZ

Zorgverleners
De evaluatie met de betrokken zorgverleners lopen op dit moment. In een volgend nieuwsbericht delen we wat zij van de samenwerking en communicatie via Siilo-groepen vonden.