Themamail september Slapen & Vermoeidheid

Afbeelding voor Themamail september Slapen & Vermoeidheid

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. Deze maand was het thema: Slapen en Vermoeidheid. Vanwege de drukte rondom het Parkinson Weekend is de mail eenmalig niet verstuurd.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.

Slapen & vermoeidheid
Informatie, tips en hulpbronnen

Beste Lezer,

De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinsonthema. Deze maand: Slapen & vermoeidheid.

  • Infowijzer: Info & tips over slaapproblemen en vermoeidheid bij parkinson.
  • Zorgzoeker: Behandeladvies bij vermoeidheid.
  • Servicepunt: Medicijngebruik bij slaapproblemen onder de loep.

Heb je een vraag, of ben je op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk dan op deze website of bel het Servicepunt op 088 – 1180400.
De eerdere Themamails kun je ook lezen als nieuwsbericht op de Zorg voor Parkinson website.

Slaapproblemen bij parkinson?
Veel mensen met parkinson hebben problemen met slapen. Deze problemen kunnen zeer verschillend zijn: van niet kunnen (door)slapen tot overdag slaperig zijn. Ook vaak moeten plassen, nachtmerries of problemen met de ademhaling kunnen je uit je slaap houden.

De behandeling kan bestaan uit praktische adviezen, maar ook medicijnen en lichttherapie kunnen een optie zijn. Op de website van Thuisarts lees je over verschillende soorten slaapproblemen bij parkinson en hun oorzaken.

Vermoeidheid

Vermoeidheid bij parkinson kan veel oorzaken hebben. Vermoeidheid is minder zichtbaar dan andere klachten en krijgt daardoor vaak niet genoeg aandacht. In deze uitzending van ParkinsonTV wordt Vermoeidheid & Parkinson uitgebreid besproken.

Rusteloze benen
Parkinson kan Restless Legs Syndrome (RLS) veroorzaken of verergeren. Mensen hebben dan vaak een onaangenaam jeukend, kriebelend of rusteloos gevoel in hun benen. Ook kan het voorkomen dat je korte, schokkerige bewegingen van de armen of benen maakt tijdens de slaap. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie heeft een overzicht gemaakt met achtergrondinformatie over rusteloze benen. Hier vind je ook een link naar de stichting Restless Legs voor meer verdiepende informatie over dit onderwerp.
Tot slot: alle nieuwe informatie vind je in de Infowijzer.

Vermoeidheidsproblemen zijn ingewikkeld. Daarom kan het lastig zijn om te weten wat jou daarbij kan helpen.
Wil je weten wat een zorgverlener voor jou bij vermoeidheid kan betekenen? Zoek het op in de Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning. Daar staan de nieuwste behandeladviezen voor je op een rij, en de zorgverleners die hiervoor verantwoordelijk zijn. Op de Zorgzoeker kun je zien waar bij jou in de buurt die zorgverleners werken.

“Na de zoveelste gebroken nacht wist ik even niet meer waar ik het zoeken moest. Van mijn parkinsonverpleegkundige Irma had ik een Infokaartje gekregen. Ik dacht: misschien kunnen ze me bij het Servicepunt van Zorg voor Parkinson op weg helpen. En dat was precies wat Willeke heeft gedaan nadat ik haar aan de lijn kreeg. Zij wees me op de video’s van een slaapwetenschapper, officieel somnoloog genoemd, die heel verhelderend en herkenbaar waren. Mede hierdoor heb ik in overleg met mijn neuroloog het innemen van mijn medicijnen voor het slapen gaan aangepast. Zo kon ik me gemakkelijker omdraaien in mijn slaap en na en na een paar weken ging het doorslapen stukken beter. Als bijkomend voordeel slaapt mijn vrouw ook veel beter!”

– Willem, persoon met parkinson

De video’s van slaapwetenschapper Sebastiaan Overeem vind je op deze pagina in de Infowijzer.

Thema oktober: Autorijden

Volgende maand gaat de Themamail over Autorijden. Mag je zelf autorijden met parkinson? En hoe werkt een rijtest? Lees er volgende maand meer over!