Themamail oktober Autorijden en parkinson

Afbeelding voor Themamail oktober Autorijden en parkinson

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. Deze maand was het thema: Autorijden en parkinson.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.
Alle themamails vind je hier.

Autorijden en parkinson
Informatie, tips en hulpbronnen

Beste Lezer,

De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinson thema. Deze maand: Autorijden.

Infowijzer
Voormalig rijinstructeur en rij-angstcoach Hans van Geluk geeft antwoord op de aan hem meest gestelde vragen. Hij is adviseur op het gebied van autorijden met parkinson én heeft zelf parkinson. In een aantal video’s gaat hij in op vragen als: wanneer is autorijden nog verantwoord? Hoe zit het met de autorijtest? En hoe ga ik om met rij-angst?

Rijgeschikt
Ben ik nog wel rijgeschikt om auto te rijden nu ik parkinson heb? Dit hangt van diverse factoren af. In de richtlijnendatabase kun je er veel informatie over lezen. Je vindt er ook een overzicht met veel nuttige informatie voor een bestuurder met parkinson.

Parkeerkaart
Als je slecht ter been bent dan kun je een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Deze kaart is ook voor mensen met parkinson bedoeld. Wanneer je de kaart aanvraagt doe je een medische test. Als jij niet meer autorijdt, maar je partner nog wel, kun je ook in aanmerking komen voor de gehandicaptenparkeerkaart. Zo kunnen jullie samen voor de deur uitstappen.

Tot slot: naast de auto zijn er natuurlijk nog meer vervoersmiddelen. Hierover schrijven we meer in een toekomstige Themamail. Heb je nu al behoefte aan informatie over andere vervoersmiddelen? Kijk dan op de Infowijzer bij de thema’s Regelingen Mobiliteit en Hulpmiddelen.

Activiteitenzoeker

Wist je dat bij de rijkeuring getest wordt of je voldoende kracht in je been en armen hebt om te remmen of te sturen? En of je lichaam en nek voldoende kunnen draaien om om je heen te kijken? Belangrijk om fit te blijven dus!

Vraag je fysiotherapeut voor tips. Op de Parkinson Zorgzoeker vind je fysiotherapeuten bij jou in de buurt die gespecialiseerd zijn in zorg voor mensen met parkinson. Of kijk op de Activiteitenzoeker voor beweeggroepen bij jou in de buurt.

Online Community

Lees tips en deel jouw ervaringen
Ben je lid van de Parkinson Vereniging? Neem dan ook eens een kijkje in de Online Community. Daar vind je tips en ervaringen van anderen met parkinson. Ook kun je een vraag stellen, bijvoorbeeld over autorijden aan rij-instructeur Hans van Geluk, die actief is in de Community.
Wist je dat Zorg voor Parkinson ook een eigen kanaal heeft voor alleen mensen in onze regio?

Servicepunt

“Mijn neuroloog vond het in mijn fase van de ziekte verstandig om een gezondheidsverklaring in te vullen waarmee het CBR kan beoordelen of een rijtest noodzakelijk is. Ik rijd al meer dan 55 jaar zonder problemen en vond het onzin, maar ik bleef aan zijn uitspraak denken en had behoefte aan meer informatie. Op het Infokaartje dat ik had meegekregen in het ziekenhuis stond het nummer van het Servicepunt. Mijn neuroloog zei dat ze me daar op weg konden helpen. Ik kreeg Willeke aan de lijn en van haar kreeg ik de tip om de informatie over autorijden en parkinson van de Parkinson Vereniging te bekijken. Daarnaast vroeg ze me ook wanneer mijn rijbewijs verliep. Het advies is namelijk om minimaal vijf maanden voor verloop aan dit proces te beginnen. Gelukkig was dit bij mij niet het geval. Wat wel in mijn situatie verplicht was, is de keuring uit te laten voeren door een andere neuroloog. In deze video legt neuroloog Bas Bloem uit waarom dit niet door mijn vaste neuroloog kan worden gedaan. Alles bij elkaar best veel geregel, maar door Willeke was ik goed voorbereid.”

– Johan


De informatie over autorijden en parkinson van de Parkinson Vereniging vind je hier. De video van neuroloog Bas Bloem over de autorijkeuring vind je hier.

Thema november

Volgende maand gaat de Themamail over Jonge kinderen & parkinson. Wat komt er kijken bij het hebben van jonge (thuiswonende) kinderen als je parkinson hebt? En hoe leg je aan kinderen uit wat parkinson is?