Themamail november Jonge kinderen & parkinson

Afbeelding voor Themamail november Jonge kinderen & parkinson

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van november vind je in hier. Deze maand was het thema: Jonge kinderen & parkinson.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.
Alle themamails vind je hier.

Jonge kinderen & parkinson
Informatie en tips voor mensen met parkinson en hun omgeving

Beste Lezer,

De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinson thema. Deze maand: Jonge kinderen & parkinson.

  • Infowijzer: Hoe leg je je kleinkind uit wat er met oma aan de hand is?
  • Activiteitenzoeker: Ontmoet andere (jonge) ouders met parkinson!
  • Online Community: Parkinson en gezin: Hoe doen anderen dat?
  • Servicepunt: Tip: ondersteuning in het huishouden.
  • Voorkeur thema’s 2024: over welke thema’s kun jij tips gebruiken?

Infowijzer
Informatie op maat voor elke leeftijd
Hoe leg je aan kinderen uit wat er met hun vader, moeder of grootouder met parkinson aan de hand is? Wat gebeurt er in hun hersenen? En hoe bespreek je met een tiener wat de mogelijke gevolgen van parkinson voor de rest van het gezin zijn? Twee kinderen die zelf een ouder met parkinson hebben, schreven zelf in begrijpelijke taal twee magazines die antwoord geven op deze vragen. ParKids is bedoeld voor kinderen van 8-13 jaar, en ParkinStories voor kinderen van 14 jaar en ouder. Ook handig voor spreekbeurten!

Voor de jongsten
Speciaal voor de jongste groep kinderen is er het prentenboek met veel platen en het boek als video over De prinses en de geheimzinnige bibberziekte. De ziekte wordt in simpele taal uitgelegd in een sprookje. Kinderen leren zo meer begrip te hebben voor de persoon met parkinson.

En voor de ouders
Het boek In her Shoes is een gids met ervaringsverhalen van vrouwen die het parkinsonpad al hebben bewandeld. Onderwerpen die onderandere aan bod komen zijn; Menstruatie, zwangerschap en ouderschap.

Zowel de online versies van de magazines als de boeken zijn gratis te downloaden.

Heb je nog een tip voor de Infowijzer? Geef het door via dit formulier en de redactie gaat ermee aan de slag. Tot slot: Alle nieuwe informatie vind je hier in de Infowijzer.

Activiteitenzoeker

Wil je graag andere ouders ontmoeten en praten over thema’s waar jonge mensen met parkinson mee te maken kunnen krijgen? Bezoek dan eens een Yopperscafé. Yoppers (Young Onset Parkinson) zijn mensen die voor hun 50e de diagnose parkinson krijgen. Het hebben of het starten van een gezin in combinatie met parkinson is een belangrijk thema voor deze groep.

Ga naar Parkinson Cafés in de Activiteitenzoeker en kijk waar en wanneer de Yoppers Cafés samenkomen of geef je e-mailadres door aan het Yoppers Café Noord-Oost Brabant en wordt op de hoogte gehouden van komende de bijeenkomsten.

Wist je dat het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson en bewegingsstoornissen zorg levert speciaal voor jonge mensen met parkinson? Neem een kijkje op de website voor het stellen van een vraag of om op de hoogte te blijven.

Online Community

Ervaringen lezen van andere ouders met parkinson en jonge kinderen? Dat kan op het kanaal Jong & Parkinson van de Online Community van de Parkinson Vereniging. Wil je in contact komen met andere ouders met parkinson in de buurt? Doe dan een oproep in het Zorg voor Parkinson-kanaal in de Community.

Ook is er een WhatsApp groep speciaal voor jongeren met een ouder met parkinson. Deze kun je vinden op de Yoppers kids pagina van de Parkison Vereniging.

Servicepunt

“Ik merkte dat ik de laatste tijd steeds meer last kreeg van mijn tremoren. Mijn tienerzoon helpt me nu al regelmatig bij het koken wanneer mijn man een late dienst heeft, maar nu hij in zijn examenjaar zit wil ik voorkomen dat hij nog meer taken in het huishouden op zich neemt. Omdat ik niet wist waar ik hiervoor ondersteuning kon aanvragen, heb ik het Servicepunt van Zorg voor Parkinson gebeld. Souhaila heeft me toen gewezen op de website van de overheid over Hulp en zorg thuis. Hierin vond ik informatie over verschillende instanties en regelingen. Daarnaast wees ze me op de ParkinsonTV uitzending Papa of Mama met parkinson waarin een tweetal jongvolwassenen vertellen hoe het voor hen was om een ouder met parkinson te hebben in de pubertijd. Na deze video te hebben gezien ben ik met andere ogen naar mijn zoon gaan kijken. Sindsdien praten we veel vaker over mijn parkison en welke invloed dit heeft op ons dagelijks leven.”

– Ilse, persoon met parkinson

De website Hulp en Zorg Thuis vind je hier. De ParkinsonTV uitzending Papa of Mama met parkinson vind je hier.

Voorkeur thema’s 2024
Het eerste jaar met maandelijkse Themamails is al weer bijna voorbij! Graag willen we weten over welk onderwerpen jij in 2024 informatie en tips wilt ontvangen. Geef jouw voorkeur aan in de online Themalijst en wij nemen deze mee in onze planning voor het komende half jaar.

Thema december: Medicijnen & parkinson
Volgende maand gaat de Themamail over Medicijnen. Juist in de feestmaand iets om op te letten. Waarom? Lees het volgende maand!