Themamail maart: Mantelzorg

Afbeelding voor Themamail maart: Mantelzorg

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van maart vind je in hier. Deze maand was het thema: Mantelzorg

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.
Alle themamails vind je hier.

Mantelzorg
Informatie en tips voor mensen met parkinson en hun omgeving

Beste Lezer,

De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinson thema. Deze maand: Mantelzorg.

Heb je een vraag, of ben je op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk dan op de Zorg voor Parkinson website of bel het Servicepunt via 088 – 1180400. 

Infowijzer
Zorgen voor je naaste, hoe doe je dat?
Bij mantelzorg voor een naaste komt meer kijken dan alleen de praktische zorg. Naast het geven van ondersteuning heeft het vaak ook gevolgen voor het leven van de mantelzorger zelf en hoe diegene zich voelt. In de ParkinsonTV uitzending Mantelzorger & Parkinson wordt dit onderwerp vanuit verschillende rollen belicht. Deze video, en andere informatie is te vinden onder het onderwerp Mantelzorg in de Infowijzer. Hierbij horen waaronder ook de  instructievideo’s van Samen Beter Thuis met praktische adviezen voor mantelzorgers over verzorgen en verplaatsen van personen.

150 problemen en oplossingen
Hoe lossen andere mantelzorgers dat op? In de Goudmantel Inspiratiegids en bijbehorende lijst met 150 problemen en oplossingen lees je tips van andere (oud) mantelzorgers. Misschien zit er een creatieve oplossing bij waar je zelf iets aan hebt! Voor een gratis papieren exemplaar kun je contact opnemen met het Servicepunt van Zorg voor Parkinson.
Partner en relatie
Een partner is niet altijd een mantelzorger en een mantelzorger ook niet altijd een partner. Maar de partner is vaak wel de eerste steun en toeverlaat van een persoon met parkinson, en parkinson heeft ook grote gevolgen voor hun leven. Speciaal voor deze groep is er informatie verzameld in het Infowijzer thema Partner en relatie.

Mantelzorg in de late fase
In de late fase van parkinson komt veel zorg en afstemming over zorg bij de mantelzorgers te liggen. Gesprekshulpen over dit soms moeilijke onderwerp en tips om je als mantelzorger voor te bereiden zijn te vinden in de Infowijzer bij het onderwerp Late levensfase.

In eerdere Themamails kwamen er tips naar voren die ook bij mantelzorg nuttig kunnen zijn:
• Volwassen kinderen & parkinson. WhatsApp groep voor volwassen kinderen van mensen met parkinson.
• Veranderingen in denkenGratis E-Book ‘Ommetjes’ met onder anderen tips hoe je in gesprek kunt gaan met je partner.

Heb je nog een tip voor de Infowijzer? Geef het door via dit formulier en de redactie gaat ermee aan de slag. Tot slot: Alle nieuwe informatie in de Infowijzer vind je hier.

Zorgzoeker
Parkinson kan de situatie thuis flink veranderen. Met de Zorgzoeker vind je maatschappelijk werkers die zowel mensen met parkinson als naasten kunnen ondersteunen.  Alle aangesloten zorgverleners zijn speciaal geschoold op het gebied van parkinson.
Vanuit de gemeente (wet WMO) en het Zorgkantoor (wet WLZ) zijn er diverse regelingen en mogelijkheden voor ondersteuning. Een cliëntondersteuner kan helpen op het gebied van participatie, welzijn, wonen, werk en inkomen en meedenken over wat bij u past. Deze hulp is gratis en kunt u zelf inschakelen, u heeft hiervoor geen toestemming nodig van de gemeente of het zorgkantoor.

Activiteitenzoeker
In de Zorg voor Parkinson regio hebben we maar liefst vier Parkinson Cafés! Deze komen een aantal keren per jaar samen in Nijmegen, Arnhem, Duiven en de plaats Zeeland bij Oss. Per keer is er een gezamenlijke activiteit of is er een presentatie rondom een parkinsonthema door een deskundige.
De volgende bijeenkomst van Parkinson Café Arnhem is op 16 april en het thema is dan mantelzorg. Ga naar Parkinson Cafés in de Activiteitenzoeker en kijk waar en wanneer de Cafés plaatsvinden.

Contact Dichtbij
Binnenkort start Zorg voor Parkinson met een proef om mensen met parkinson en hun naasten met elkaar in contact te laten komen. Hiervoor zoeken wij personen die in de Zorg voor Parkinson-regio wonen en behoefte hebben aan contact met andere mensen met parkinson of naasten. Samen een kop koffie drinken, wandelen, bellen of mailen is allemaal mogelijk.
Op zoek naar een contact in de buurt? Of wil jij contact zijn? Laat dat dan alvast weten aan ons Servicepunt.

Servicepunt

“Gisteravond belde mijn vader op met de vraag of ik wat vaker op de koffie kan komen. Ik kom al wekelijks langs voor de boodschappen en ik doe zijn administratie, maar hij merkt nu dat hij meer hulp nodig heeft. Ik kan dat naast mijn werk en gezin niet bieden. Ik heb daarom het Servicepunt gebeld om te vragen waar ik hulp kan vinden. Daar hebben ze me gewezen op de thema’s Regelingen mantelzorg en Regelingen zorg thuis in de infowijzer. Helaas had ik maar beperkte tijd om het goed door te nemen en daarom hebben ze me gewezen op de chatbot* Jack-E op de website van Zorg voor Parkinson, die ik ook buiten de openingstijden van het Servicepunt kan raadplegen. Deze groene knop zit rechtsonder in het scherm op de website. Hier kun je 24 uur per dag online je vraag stellen en kom je met een paar klikken bij de juiste info terecht. Superhandig en snel, zeker voor iemand zoals ik die alles met de mobiele telefoon doet. En mocht ik er alsnog niet uitkomen, dan kan ik altijd nog bellen.”

– Irma, naaste van iemand met parkinson

Hier vind je de thema’s Regelingen mantelzorg en Regelingen zorg thuis in de Infowijzer.
Chatbot = een online programma dat snelle, geautomatiseerde antwoorden geeft op de meest gesteld vragen. In dit nieuwsbericht laten we je zien hoe de Chatbot werkt.

Thema april: Wetenschappelijk onderzoek
Volgende maand gaat de Themamail over Wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, remmen of voorkomen van parkinson. Er is in de media veel aandacht voor parkinson en dit maakt dat er ook veel vraag is naar onderzoek op het gebied van parkinson. Wat zijn op dit moment de vragen waar de wetenschap een oplossing voor zoekt? En wat zijn de laatste resultaten? En wat kun jij betekenen bij het zoeken naar oplossingen? Je leest het volgende maand.