Themamail juni: Veranderingen in denken

Afbeelding voor Themamail juni: Veranderingen in denken

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van juni vind je in dit nieuwsbericht. Deze maand was het thema: Veranderingen in denken.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.

Veranderingen in denken
Informatie, tips en hulpbronnen

Beste Lezer,

Elke maand vertellen we je hoe Zorg voor Parkinson je kan helpen bij vragen over het thema van de maand. Deze maand geven we je informatie, tips en hulpbronnen over een veelvoorkomend, maar ook vaak onzichtbaar thema bij parkinson: Veranderingen in denken.

Door onvoorziene drukte is de Themamail deze keer wat later dan je van ons gewend bent, excuses hiervoor.

Weten, kunnen & samen doen. De Themamail geeft elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een nieuw parkinson thema. Heb je een vraag, of op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk op de de Zorg voor Parkinson website of bel het Servicepunt via 088 – 1180400.

De eerdere Themamails kun je ook lezen als nieuwsbericht op de Zorg voor Parkinson website.

Infowijzer

Mensen met parkinson kunnen niet alleen vastlopen in bewegen, maar ook hun denken kan vastlopen. Veranderingen in denken zijn bijvoorbeeld: woorden of dingen vergeten, je minder goed kunnen concentreren, en moeite hebben met plannen en overzicht houden.

Het brein behandelt door ParkinsonTV
Dit maal hebben wij twee uitzendingen met informatie over het brein beschikbaar. Ons gehele denkvermogen noemen we ook wel ‘cognitie’ en daarover geeft ‘Cognitie & Parkinson‘ uitleg. De ParkinsonTV uitzending ‘Breintraining & Parkinson‘ gaat over wat je zelf kunt doen.

Gratis E-Boek ‘Ommetjes’
Wat doen andere mensen met parkinson als zij tegen veranderingen in hun denken aanlopen? Dat vroeg Marina Noordegraaf zich af toen zij zelf parkinson kreeg. Samen met ergotherapeut Ingrid Sturkenboom ging ze op onderzoek. Dat leverde dit boek vol tips op om denkobstakels te herkennen, bespreken en omzeilen. Tips om zelf eens uit te proberen, maar ook tips hoe je in gesprek kan gaan met je partner. Het boek is gratis te downloaden als PDF, maar mocht je een papieren versie willen dan is deze te koop.

Tot slot: Alle nieuwe informatie vind je in de Infowijzer.

Zorgzoeker

Veranderingen in denken hebben grote invloed op je dagelijkse activiteiten. Ergotherapeuten geven praktische hulp en training om zelfstandig je dagelijkse dingen te blijven doen, zoals het huishouden organiseren of een maaltijd koken.
 
Als partner van iemand met parkinson kunnen denkproblemen zorgen voor gevoelens van machteloosheid en eenzaamheid. Hoe ga je daarmee om? Maatschappelijk werkers en psychologen bieden hulp aan naasten. Via de Zorgzoeker van ParkinsonNet zoek je gemakkelijk een ergotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog bij jou in de buurt. Alle aangesloten zorgverleners zijn experts op het gebied van Parkinson.

Servicepunt

“Ik merkte dat ik steeds meer de grip begon te verliezen: ik begon eenvoudige zaken te vergeten en was vaker de draad van een gesprek kwijt. Ik kreeg er paniek van. Na enige tijd twijfelen heb ik toch het Servicepunt gebeld. Wat was het fijn om even mijn hart te kunnen luchten bij Souhaila! Bij het Servicepunt vertelden ze dat stress denkproblemen erger maakt. Piekeren of paniek op het moment dat je iets vergeten bent helpt niet. Praten met anderen en ontspanning is daarom heel belangrijk als je merkt dat je geheugen je af en toe in de steek laat. Ik deed jaren geleden aan yoga en Souhaila heeft me gewezen op het bestaan van Parkinson yoga. Via de website van de Parkinson Vereniging hebben we gezocht en vonden we Yoga4parkinson.nl Souhaila heeft me echt een zetje gegeven om zelf in actie te komen. Mijn parkinsonhoofd en geheugen gaan niet meer weg, maar voor mij is yoga een fijne manier om er beter mee om te gaan. Minder stress = Beter denken!”

– Annamarie, persoon met parkinson

Themamail juli: Volwassen kinderen en parkinson
Volgende maand gaat de Themamail over Volwassen kinderen van mensen met parkinson.