Themamail juli: Volwassen kinderen en parkinson

Afbeelding voor Themamail juli: Volwassen kinderen en parkinson

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van juli vind je in dit nieuwsbericht. Deze maand was het thema: Volwassen kinderen en parkinson,

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.

Volwassen kinderen & parkinson
Informatie, tips en hulpbronnen

Beste Lezer,

Elke maand vertellen we je hoe Zorg voor Parkinson je kan helpen bij vragen over het thema van de maand. Deze maand geven we je inElke maand vertellen we je hoe Zorg voor Parkinson je kan helpen bij vragen over het thema van de maand. Deze maand geven we je informatie, tips en hulpbronnen over het thema: Volwassen kinderen & parkinson. Later dit jaar zullen we nog een aparte themamail besteden aan Jonge kinderen & parkinson. Je vindt in deze mail:

Door onvoorziene drukte is de Themamail deze keer wat later dan je van ons gewend bent, excuses hiervoor.

  • Infowijzer: Info & tips over parkinson voor (volwassen) kinderen..
  • Zorgzoeker: Ondersteuning bij het hebben van een ouder met parkinson.
  • Servicepunt: Hulp(middelen) in andere talen.

Weten, kunnen & samen doen. De Themamail geeft elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een nieuw parkinson thema. Heb je een vraag, of op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk op de de Zorg voor Parkinson website of bel het Servicepunt via 088 – 1180400.

De eerdere Themamails kun je ook lezen als nieuwsbericht op de Zorg voor Parkinson website.

Infowijzer

Erfelijkheid
Ben je op zoek naar meer achtergrondinformatie over de relatie tussen erfelijkheid en parkinson? In deze ParkinsonTV video legt neuroloog Bart van de Warrenburg de erfelijke factoren die betrokken zijn bij parkinson uit.
Wil je weten of en hoe je je kunt laten testen op erfelijke oorzaken van parkinson? In deze video’s van Parkinson Op Maat wordt uitgelegd wat mogelijk is.

Een vader en zoon in gesprek
ParkinsonTV heeft een video gemaakt over Kinderen & Parkinson. Een vader met parkinson en zijn jongvolwassen zoon geven tips.

Lokale regelingen

Kinderen van mensen met parkinson verlenen vaak mantelzorg. In veel gemeenten zijn er lokale voorzieningen die hen hierbij kunnen ondersteunen. Het Servicepunt denkt hierover graag met je mee.

Algemene regelingen voor mantelzorgers staan beschreven in de Infowijzer. Heb je nog een tip voor een voorziening die nog niet in de Infowijzer staat? Geef hem door via het formulier.

WhatsApp-groep voor volwassen kinderen van mensen met parkinson

De Parkinson Vereniging heeft voor volwassen kinderen van mensen met parkinson een WhatsApp-groep in het leven geroepen. Hier kunnen ze elkaar op laagdrempelige wijze ontmoeten en tips en ervaringen uitwisselen. Wil je lid worden van deze WhatsApp-groep? Stuur dan een appje naar: 06-1893 8399. Voor deelname moet jij of je ouder lid zijn van de Parkinson Vereniging.
Tot slot: Alle nieuw toegevoegde informatie vind je op deze pagina in de Infowijzer.

Zorgzoeker

Veranderingen in denken hebben grote invloed op je dagelijkse Parkinson kan de situatie thuis flink veranderen. Met de Zorgzoeker vind je maatschappelijk werkers die ouders en kinderen kunnen ondersteunen bij parkinson.
Alle aangesloten zorgverleners zijn speciaal geschoold op het gebied van Parkinson.
 Paramedische Richtlijn Parkinson

Wil je weten welke zorgverlener je kan helpen bij een bepaalde klacht? Of wat de behandeladviezen zijn bij een symptoom? Zoek het op in de Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning. Daar staan de nieuwste behandeladviezen voor je op een rij, en de zorgverleners die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Heb je hulp nodig bij het gebruiken van de Paramedische Richtlijn Parkinson? In de handleiding staat schriftelijke informatie en een gebruikersfilm die je kunnen helpen.

Servicepunt

“Mijn moeder heeft een paar maanden geleden te horen gekregen dat ze parkinson heeft. Nu woont ze al geruime tijd in Nederland maar een gesprek bij de neuroloog is voor haar toch lastig te volgen. Ik heb daarom voor haar het Servicepunt gebeld met de vraag of er informatie beschikbaar is in haar moedertaal. Tot mijn verrassing werd ik te woord gestaan door Somja. Zij is vrijwilliger bij het Zorg voor Parkinson Servicepunt, verpleegkundige én spreekt Marokkaans Arabisch! Zij wees me op een video met gesproken uitleg in het Marokkaans Arabisch. Ook vertelde ze me over de hulp & hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Nu heb ik met Somja afgesproken dat als mijn moeder weer een vraag heeft, ik dit aan Somja doorgeef en zij mijn moeder belt. Dat is nog eens service op maat!”

– Karim, zoon van iemand met parkinson

Themamail augustus: Parkinson weekend
Volgende maand gaat de Themamail over Het Parkinson Weekend dat van 22 − 24 september georganiseerd wordt in Nijmegen. Alvast een voorproefje zien van het programma? Op de website van Zorg voor Parkinson kan je het voorlopige programma vinden. Dit zal de komende tijd worden aangevuld.