Themamail januari: Darmproblemen en parkinson

Afbeelding voor Themamail januari: Darmproblemen en parkinson

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van januari vind je in hier. Deze maand was het thema: Darmproblemen & parkinson.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.
Alle themamails vind je hier.

Darmproblemen & parkinson
Informatie en tips voor mensen met parkinson en hun omgeving

Beste Lezer,

De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinson thema. Deze maand: Darmproblemen & parkinson.

Heb je een vraag, of ben je op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk dan op de Zorg voor Parkinson website of bel het Servicepunt via 088 – 1180400. 

Infowijzer
Waar hebben we het over?
Darmproblemen zijn niet voor iedereen makkelijk bespreekbaar. Ook gebruikt iedereen andere woorden om darmklachten te beschrijven. Dat is goed om te weten als je informatie zoekt. Vind je het antwoord op je vraag niet? Probeer dan een andere zoekterm te gebruiken, zoals: diarree, obstipatie, constipatie, verstopping, stoelgang of heel gewoon: poepen. Niets om je voor te schamen!

Als je het lastig vind om over darmproblemen te praten, kan het fijn zijn om eerst zelf wat informatie online te bekijken. In de ParkinsonTV uitzending Maag & Darmklachten en parkinson komt veel informatie voorbij. Lees meer over darmklachten in de Infowijzer onder de thema’s Voeding en Diëtist.

Wat kun je zelf doen?
Praktische tips over wat je kunt doen bij darmklachten vind je bij voedingstips van het Voedingscentrum. Als de klachten blijven bestaan of voor veel last zorgen, maak het dan bespreekbaar in de behandelkamer!

In eerdere Themamails kwam er informatie naar voren die ook bij darmproblemen nuttig kan zijn:

  • MedicijnenBrochure: Parkinson en Voeding.
  • PlasproblemenAltijd een wc in de buurt via je telefoon!
  • Heb je nog een tip voor de Infowijzer? Geef het door via dit formulier en de redactie gaat ermee aan de slag. Tot slot: Alle nieuwe informatie vind je hier in de Infowijzer.

Paramedische Richtlijn Parkinson

Als je zoekt op darmen in de Paramedische Richtlijn Parkinson met actieve Beslisondersteuning vind je adviezen over de onderwerpen obstipatie en voeding en voedingssupplementen. Kijk waar diëtisten jou bij kunnen helpen. Heb je hulp nodig bij het gebruiken van de Paramedische Richtlijn Parkinson? In de handleiding staan schriftelijke informatie en een gebruikersfilm die je kunnen helpen.

Zorgzoeker

De meeste mensen weten wel dat goed eten en bewegen belangrijk is voor goed werkende darmen. Maar hoe pas je dat toe in jouw leven met jouw behoeften en beperkingen? Een diëtist kan je daarbij advies op maat geven. Via de Zorgzoeker van ParkinsonNet vind je gemakkelijk een diëtist met specifieke kennis op het gebied van parkinson bij jou in de buurt.
Goed om te weten: In medische gevallen worden er bij alle zorgverzekeringen drie gratis behandeluren bekostigd vanuit de basisverzekering voor een diëtist in 2024! Let wel: op de basisverzekering en dus ook deze uren geldt wel het eigen risico.

Online Community

Wil je ervaringen over medicijngebruik delen met anderen? Dat kan op het kanaal Medicijnen van de Online Community van de PBen je benieuwd naar wat andere mensen met parkinson of naasten voor tips hebben over darmproblemen?Dat kun je opzoeken in de online Community van de Parkinson Vereniging. De Community heeft geen apart kanaal over darmproblemen, maar als je via het zoekveld termen als obstipatie of darmen zoekt, dan krijg je vele resultaten. Dit geldt ook voor andere informatie: mocht het niet tussen de kanalen te vinden zijn, gebruik dan het zoekveld. Vaak blijkt er dan veel meer informatie beschikbaar te zijn.

Servicepunt

“In de vorige Themamail zag ik de aankondiging voor het Thema Darmproblemen. Omdat ik hier veel last van heb, ben ik zelf al op zoek gegaan naar informatie. Nu vind ik bijna alleen maar informatie over verstopping van de darmen, terwijl ik sinds kort juist last heb van diarree. Kan diarree ook met mijn parkinson te maken hebben? Aan de telefoon bevestigde Souhaila van het Servicepunt dat dit inderdaad mogelijk is. Ze vertelde me dat, hoe tegenstrijdig het ook lijkt, er vaak er een verband is. Ze tipte me de uitzending Vragenuurtje: Maag- & darmproblemen van ParkinsonTV* waarin professor Bas Bloem dit verschijnsel, dat veroorzaakt wordt door overgroei van bacteriën in de dunne darm, helder uitlegt. Het horen van zijn verhaal heeft me weer een stuk wijzer gemaakt. Mijn buikloop was gelukkig na een paar dagen opgelost, maar ik ga nu toch een afspraak met een diëtist maken. Mocht ik herhaling in de toekomst kunnen voorkomen dan wil ik dat zeker proberen! “

– Margot, iemand met parkinson

*Je vindt de uitzending Vragenuurtje: Maag- & darmproblemen van ParkinsonTV hier.

Volgende maand gaat de Themamail over Somberheid & depressie bij parkinson. Parkinson kan invloed hebben op hoe je je emotioneel voelt. Dit is meer dan het leren leven met parkinson, de ziekte zelf kan namelijk ook somberheid veroorzaken. Mocht dit ernstiger vormen aannemen dan spreken we van een depressie. In de volgende Themamail gaan we hier verder op in.