Themamail februari: Somberheid & depressie
Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van februari vind je in hier. Deze maand was het thema: Somberheid & depressie.
Somberheid & depressie
Informatie en tips voor mensen met parkinson en hun omgeving
Beste Lezer,
De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinson thema. Deze maand: Somberheid & depressie.
- Infowijzer: Somberheid, depressie & andere stemmingsveranderingen.
- Zorgzoeker: Wie helpt bij welke klacht?
- Online Community: Praat erover of lees hoe anderen ermee omgaan!
- Servicepunt: Inzicht door een podcast.
Heb je een vraag, of ben je op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk dan op de Zorg voor Parkinson website of bel het Servicepunt via 088 – 1180400.
Infowijzer
Somberheid en parkinson
Somberheid komt helaas vaak voor bij mensen met parkinson. Dat heeft verschillende oorzaken: je hersenen maken minder dopamine aan, je gezondheid gaat achteruit en je kunt sommige activiteiten die je graag deed niet meer uitvoeren. Ook zorgen over de toekomst kunnen je somber maken. Bijna de helft van de mensen met parkinson heeft depressieve klachten.
Somberheid of een depressie?
We spreken van een depressie als je een langere periode somber bent en dit invloed heeft op je dagelijkse activiteiten. Een depressie kenmerkt zich naast sombere gevoelens en gedachten door interesseverlies. Je ervaart ook minder plezier. Bij een depressie kunnen ook andere klachten horen, zoals slaapproblemen, schuldgevoelens, angst, concentratieproblemen, verandering in eetlust of verlies van initiatief. Je kunt hier meer over lezen op de pagina Stemmingsstoornissen van de Parkinson Vereniging.
Andere veranderingen in je stemming
Naast somberheid kunnen mensen met parkinson ook andere veranderingen in stemming opmerken. Denk bijvoorbeeld aan je angstiger voelen, minder initiatief nemen, of minder controle hebben over je emoties. Er is nog veel onbekend over veranderingen in stemming bij parkinson. Hoogleraar neuropsychiatrie Odile van den Heuvel en psychiater Sonja Rutten zijn experts op dit gebied en schreven samen een boek met ervaringsverhalen ‘Parkinson bij de psychiater’. Odile geeft antwoord op veelgestelde vragen over stemming en parkinson in korte filmpjes: Parkinson & psychiatrie 2.
In eerdere Themamails kwam er informatie naar voren die ook bij stemmingsveranderingen nuttig kunnen zijn:
- Slapen & vermoeidheid. Uitzending Vermoeidheid & Parkinson
- Veranderingen in denken. Minder stress zorgt voor beter denken!
Heb je nog een tip voor de Infowijzer? Geef het door via dit formulier en de redactie gaat ermee aan de slag. Tot slot: Alle nieuwe informatie vind je hier in de Infowijzer.
Zorgzoeker
Somberheid of andere stemmingsveranderingen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Bespreek het daarom altijd met je neuroloog of parkinsonverpleegkundige als je veranderingen in je stemming opmerkt bij jezelf of je naaste.
Checklist psychosociale zorg
Ondersteuning en begeleiding bij stemmingsveranderingen noemen we psychosociale zorg. De Parkinson Vereniging heeft een checklijst voor wie hierbij kan helpen bij welke klacht: Psychosociale zorg. Een gespecialiseerde zorgverlener bij jou in de buurt met kennis over parkinson, kun je vervolgens op de Zorgzoeker van ParkinsonNet vinden.
Online Community
Praten over bijvoorbeeld somberheid met mensen die je vertrouwt kan helpen. Ook kan het nuttig zijn om van anderen met parkinson te leren hoe zij met stemmingsveranderingen omgaan. Mocht je op zoek zijn naar ervaringstips of een luisterend oor, dat kan dat in de online Community van de Parkinson Vereniging.
Geen lid van de Parkinson Vereniging, maar wel interesse in een contact bij jou in de buurt?
Neem contact op met het Servicepunt.
Servicepunt
“Hans vertelt: “Mijn vader heeft twee jaar geleden de diagnose parkinson gekregen. Toen hij dit hoorde heeft hij een poos in een dip gezeten omdat hij wist dat hij ermee moest leren leven. Daarna heeft hij de draad weer opgepakt en heeft hij zich op het parkinson boksen gestort, wat hem weer deed opleven. De laatste tijd slaapt hij niet meer goed, zit somber op de bank en heeft hij nergens meer zin in. Na van alles geprobeerd te hebben om hem weer op de been te krijgen heb ik het Zorg voor Parkinson Servicepunt gebeld. Ik wist van hun bestaan omdat ik mijn vaders mailbox beheer en hij daar een Themamail in had zitten. Na mijn uitleg over mijn vaders probleem heb ik diverse tips gekregen maar de podcast* pagina van de Parkinson Vereniging heeft me veel inzicht gegeven, en met name de podcastaflevering over Goede nachtrust en depressie heeft me veel inzicht gegeven. Voor volgende maand heb ik toch maar een afspraak gemaakt met de neuroloog om de klachten te bespreken.”
*Podcast = een geluidsbestand, zoals een verhaal of interview, waar u via internet of in een app naar kunt luisteren.
Je vindt de podcast Goede Nachtrust en depressie hier.
Volgende maand gaat de Themamail over Mantelzorg bij parkinson. Parkinson heb je nooit alleen, mensen in je omgeving krijgen er ook mee te maken. In hoeverre je een beroep op deze mensen kunt en wilt doen, is voor iedereen verschillend. En als je wel wat hulp kunt gebruiken of het samen niet meer redt? Wat zijn dan de mogelijkheden? Je leest het volgende maand.