Themamail december Medicijnen & parkinson

Afbeelding voor Themamail december Medicijnen & parkinson

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van december vind je in hier. Deze maand was het thema: Medicijnen & parkinson.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.
Alle themamails vind je hier.

Medicijnen & parkinson
Informatie en tips voor mensen met parkinson en hun omgeving

Beste Lezer,

De Zorg voor Parkinson Themamail geeft je elke maand informatie, tips en hulpbronnen over een parkinson thema. Deze maand: Medicijnen & parkinson.

 • Infowijzer: De feestdagen en medicijnen: waar moet ik rekening mee houden?
 • Activiteitenzoeker: Goede voornemens voor het nieuwe jaar?
 • Online Community: Evaringen delen over medicijnen? Of op zoek naar tips over zorgverzekeringen?
 • Servicepunt: Hoe kun je het slikken van medicijnen makkelijker maken?
 • Thema’s 2024: Wat zijn de thema’s de komende tijd?

Heb je een vraag, of ben je op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk dan op de Zorg voor Parkinson website of bel het Servicepunt via 088 – 1180400. 

Infowijzer
Eten en medicijnen
De meeste mensen met parkinson weten: je voeding afstemmen op je medicijnen is belangrijk. Maar waar moet je rekening mee houden tijdens de feestdagen? In de brochure Parkinson en Voeding van de Parkinson Vereniging staat informatie over de relatie tussen eten en Levodopa met diverse tips.

Misverstanden over medicijnen
In de spreekkamer blijken er vaak misverstanden over medicijnen te bestaan. Dat kan komen door een gebrek aan kennis, maar soms speelt angst rondom medicijnen ook een rol. Lees er meer over op Parkinson mentaal.

ParkinsonNet heeft een lijst opgesteld met de 200 grootste misverstanden over de ziekte van Parkinson. Daarin staan ook vragen zoals “Parkinsonmedicatie moet altijd stipt op tijd worden ingenomen” en “Het gebruik van meerdere parkinsonmedicijnen door elkaar is schadelijk“. Neem een kijkje en test je kennis!

Betrouwbare informatie
Er is veel informatie over medicijnen beschikbaar. Maar hoe weet je wat betrouwbaar is? Alle informatie in de Infowijzer is gecheckt door experts en dus betrouwbaar en actueel!
Bekijk ook de video’s van ParkinsonTV en De Vraagbaak over medicijnen eens.
Meer overzichtelijke en beknopte informatie is te vinden op de Keuzekaarten Beginnende ziekte van parkinson en Extra medicijnen. Deze zijn ontwikkeld om samen met je zorgverlener te gebruiken en te helpen bij het kiezen van een medicijn dat bij jou past.

Het thema Medicijnen is ook al eerder aan bod gekomen in de Themamails:

Heb je nog een tip voor de Infowijzer? Geef het door via dit formulier en de redactie gaat ermee aan de slag. Tot slot: Alle nieuwe informatie vind je hier in de Infowijzer.

Activiteitenzoeker

Heb je goede voornemens het komende jaar om meer te bewegen? Kijk dan op de Activiteitenzoeker naar sportbijeenkomsten speciaal voor mensen met parkinson bij jou in de buurt.
Ook sporten kan gevolgen hebben voor je medicijngebruik. Professor Bas Bloem heeft speciaal deze video opgenomen over dit onderwerp, omdat hij hier vaak vragen over krijgt.

Online Community

Wil je ervaringen over medicijngebruik delen met anderen? Dat kan op het kanaal Medicijnen van de Online Community van de Parkinson Vereniging.
Ook is er het kanaal Zorgverzekering te vinden. Neem een kijkje en vind tips en ervaringen van anderen bij het afsluiten van een (nieuwe) zorgverzekering.

Servicepunt

“Mijn vader, die in een verpleeghuis woont, is zojuist hersteld van een longontsteking. Dit kwam omdat hij zich verslikt had. Opvallend genoeg krijgt hij voor zijn behandeling hele grote medicijnen die hij moeilijk kan doorslikken. Een verzorger kon me vertellen dat er middelen zijn om te helpen bij het slikken. Ze had een keer voor een andere bewoner het Servicepunt gebeld en ze gaf me de tip om dit ook te doen. Ik kreeg Willeke van het Servicepunt aan de lijn en zij heeft me gewezen op een uitzending van Parkinson TV rondom het thema Slikken. Daar werd veel informatie gegeven door mensen met verschillende achtergronden. Ook hoorde ik dat een logopedist* kan helpen met een sliktraining! Hier had ik zelf nooit aan gedacht. Volgende week neem ik contact op met zijn arts en zal ik vragen of dit mijn vader kan helpen.”

– Margot, naaste van persoon met parkinson

*Gespecialiseerde logopedisten op het gebied van Parkinson zijn te vinden via de Zorgzoeker op de website van ParkinsonNet.

Thema’s 2024

Bedankt voor het deelnemen aan vragenlijst voor de Thema’s van deze mail in 2024!

Uit jullie stemmen hebben we een lijst met parkinsonthema’s opgesteld. De eerste helft van volgend jaar zullen dit de Thema’s van de mail worden:

 • Darmklachten – januari
 • Somber zijn – februari
 • Mantelzorg – maart
 • Wetenschappelijk onderzoek – april
 • Geavanceerde behandeling – mei
 • Intimiteit & seksualiteit – juni

Thema januari: Darmklachten
Volgende maand starten we 2024 met de Themamail over darmklachten. Het is heel vervelend als je damklachten hebt, daarom zetten we tips hierover voor je op een rij. Lees volgende maand meer over dit thema!