Themamail april: Plasproblemen bij parkinson

Afbeelding voor Themamail april: Plasproblemen bij parkinson

Elke maand verstuurt Zorg voor Parkinson een Themamail met betrouwbare informatie, tips en hulpbronnen. Op deze manier wijzen we je de weg naar belangrijke kennis, activiteiten, zorgverleners en hulpmiddelen. De Themamail van april vind je in dit nieuwsbericht. Deze maand was het thema: Plasproblemen bij Parkinson.

Aanmelden
Krijg jij de Themamail al? Meld je hier aan voor onze communicatie.
Krijg je onze nieuwsbrief al, maar wil je ook onze Themamail ontvangen? Hier leggen we je uit hoe je je emailvoorkeuren kunt wijzigen.

Plasproblemen bij parkinson
Informatie, tips en hulpbronnen

Beste Lezer,

Elke maand vertellen we je hoe Zorg voor Parkinson je kan helpen bij vragen over het thema van de maand en welke nieuwe informatie beschikbaar is. Deze maand is het thema: plasproblemen bij parkinson?

  • Infowijzer: Plasproblemen: wat moet ik weten en wat kan ik zelf doen?
  • Zorgzoeker: Wie kan mij helpen bij plasproblemen?
  • Servicepunt: Tip: altijd een wc in de buurt via je telefoon!

Weten, kunnen & samen doen! De Themamail geeft elke maand nieuwe informatie, tips en hulpbronnen over een nieuw parkinson thema. Heb je vragen over een ander thema, of op zoek naar activiteiten bij jou in de buurt? Kijk op www.zorgvoorparkinson.nl/start of bel het Servicepunt via 088 – 1180400.

Infowijzer
Gevolgen en mogelijkheden bij blaasproblemen
Lees in dit artikel uit het Parkinson Magazine meer over plasproblemen, en wat je zelf kunt doen. Of kijk de video over Blaasproblemen van ParkinsonTV. In de uitzending komen verschillende experts aan het woord die uitleg en tips geven over plasproblemen bij parkinson.

Het effect van levodopa op nachtrust
Er is een verband tussen Levodopa en de plasproblemen die zich ’s nachts kunnen voordoen. De Parkinson Vereniging zette informatie hierover op een rij.

Richtlijnen bij plasproblemen
Wat hebben zorgverleners opgeschreven over plasproblemen? Wil je meer informatie over deze richtlijnen, lees dan de verdiepende informatie in de Infowijzer.

Tot slot: Kijk hier voor alle nieuwe informatie in de Infowijzer.

Zorgzoeker
Bekkenfysiotherapeuten kunnen gerichte oefeningen geven om de bekkenbodemspieren te trainen. Vraag je fysiotherapeut of er een bekkenspecialist in de praktijk aanwezig is. Ergotherapeuten kunnen advies geven over hulpmiddelen die helpen bij plasproblemen, zoals bedbeugels of speciale hoeslakens die omdraaien in bed makkelijker maken.
Bekkenfysiotherapeuten zijn niet in de Zorgzoeker te vinden. Via de Zorgzoeker vind je wel gespecialiseerde parkinson fysiotherapeuten of ergotherapeuten bij jou in de buurt.

Servicepunt
Anja belde het Servicepunt met een vraag over haar blaasprobleem:

“Al enige tijd durfde ik niet langer dan een uur van huis. Dit omdat ik veel vaker dan vroeger naar het toilet moet. Een middagje met mijn dochter de stad in durfde ik niet meer. Ik was bang dat ik te laat een toilet zou vinden en mensen hierom vragen wilde ik ook niet. Bij het Servicepunt vertelde ze me over de app HogeNood. Door deze app weet ik waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. Dit was precies wat ik nodig had om er weer op uit te gaan!”

– Anja

Klik hier voor de app Hoge Nood Lukt het niet om de app te downloaden of gebruiken? Het Servicepunt kan je hierbij op weg helpen.

Thema mei: Vakantie & vrije tijd
Het wordt lente en we hebben zin om op pad te gaan! Volgende maand gaat de Themamail over: Vakantie & vrije tijd. Hoe doe je dat met parkinson? We geven informatie, tips & hulpbronnen.