Testperiode Mijn.ZorgvoorParkinson is klaar

Afbeelding voor Testperiode Mijn.ZorgvoorParkinson is klaar

De testperiode voor Mijn.ZorgvoorParkinson is afgerond! Tijdens deze periode testten groepen zorgverleners en mensen met parkinson en naasten verschillende online omgevingen uit. Uiteindelijk zal het platform worden gekozen dat het beste past bij de (digitale) parkinsonzorg. Met deze zorgverbetering wil Zorg voor Parkinson de samenwerking en communicatie van zorgverleners en mensen met parkinson verbeteren.

De testperiode begon in april. In verschillende bijeenkomsten wisselden zorgverleners en mensen met parkinson en naasten ervaringen uit over het gebruik van verschillende digitale platforms. Ze voerden er ook thuis opdrachten mee uit.

Waarom Mijn.ZorgvoorParkinson?
Bij de ziekte van Parkinson zijn vaak veel verschillende zorgverleners betrokken, zeker wanneer de ziekte al meerdere jaren speelt. Ook werken zorgverleners vaak bij verschillende zorgorganisaties, die andere computersystemen gebruiken. Het is daarom voor zorgverleners lang niet altijd duidelijk wie er allemaal betrokken zijn bij de zorg voor iemand met parkinson, en welke behandelingen ze uitvoeren. Mensen met parkinson moeten dit hun zorgverleners vaak zelf vertellen. Mijn.ZorgvoorParkinson kan alle mensen die bij de behandeling van iemand met parkinson betrokken zijn online samenbrengen, zodat ze beter kunnen samenwerken en communiceren.

In de testperiode werden drie verschillende digitale platforms uitgetest. De deelnemers beoordeelden de platforms op drie thema’s:

  1. Snel overzicht krijgen van welke zorgverleners er betrokken zijn bij de zorg rondom iemand met parkinson
  2. Inzicht in en overleg over de behandelingen die de verschillende zorgverleners inzetten
  3. De mogelijkheid om informatie uit te wisselen en gezondheidsmetingen bij te houden

Ook werd bekeken hoe gebruiksvriendelijk en toegankelijk de platforms waren, en of de gezondheidsinformatie er veilig opgeslagen kon worden.

In totaal deden 19 zorgverleners uit de regio’s Arnhem-Zevenaar, Oss-Uden-Meierijstad en Nijmegen mee. In de eerste zorgverlener bijeenkomst werd bijvoorbeeld vergeleken hoeveel tijd het kostte om in te loggen op het platform, een bericht naar een patiënt te sturen of verslag te doen van de voortgang van de behandeling. Het is belangrijk dat digitale zorgplatforms goed passen in het werk van alledag, en dat het werken erin efficiënt is.

De zorgverleners deden eerst een ijsbrekeroefening om elkaar te leren kennen.

Mensen met parkinson en naasten
Er deden ook 9 mensen met parkinson en naasten aan de testperiode mee. Zij voerden thuis opdrachten uit, zoals het versturen van berichten naar hun zorgverleners binnen de digitale platformen. Ook testten ze uit of ze hun afspraak met een zorgverlener goed konden voorbereiden en of ze gezondheidsmetingen die ze zelf hadden uitgevoerd, zoals het meten van gewicht, zelf in konden voeren.

Deze foto’s zijn gemaakt tijdens de bijeenkomsten waar zorgverleners en mensen met parkinson en naasten ervaringen uitwisselden: