Slimmere parkinsonzorg van start in Nijmeegse wijk Hatert

Afbeelding voor Slimmere parkinsonzorg van start in Nijmeegse wijk Hatert

Deze maand zijn 8 zorgverleners gestart met digitaal samenwerken via het online platform Mijn.ZorgvoorParkinson. Op dit platform hebben ze per patiënt toegang tot een overzicht van de zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg; het zorgteam. De zorgverleners kunnen gemakkelijk met elkaar overleggen en de zorg regelen. Gemaakte afspraken leggen ze vast in een persoonlijk zorgplan voor de patiënt.

Onder de 8 zorgverleners zijn 2 verpleegkundigen van het Radboudumc en 6 paramedici uit de Nijmeegse wijk Hatert, zoals diëtisten en ergotherapeuten. In een volgende fase krijgen meer zorgverleners toegang tot Mijn.ZorgvoorParkinson. Uiteindelijk krijgen ook mensen met parkinson en hun naasten toegang. Dit platform is één van de onderdelen van Zorg voor Parkinson om stap voor stap gezamenlijk de parkinsonzorg verder te verbeteren.

De voordelen

Mijn.ZorgvoorParkinson helpt bij de digitale ondersteuning van zorgverbetering en samenwerking in de regio. Uiteindelijk krijgen zorgverleners meer inzicht in de gezondheidssituatie van de patiënt door de inzet van slimme vragenlijsten. Op die manier kan sneller de juiste zorg dicht bij huis geboden worden. Mijn.ZorgvoorParkinson biedt een aantal voordelen:

1. Inzicht in het zorgteam

Op Mijn.ZorgvoorParkinson zie je in één oogopslag wie er betrokken zijn bij iedere patiënt door de weergave van het zorgteam op de startpagina. Vanuit dit overzicht kan direct een chatgesprek worden gestart. Ook alle andere contactmogelijkheden zijn zichtbaar. In het overzicht staan alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor de patiënt. Ook als deze zorgverleners nog geen toegang hebben tot Mijn.ZorgvoorParkinson.

Overzicht van het zorgteam van een patiënt in Mijn.ZorgvoorParkinson

2. De zorg beter afstemmen

Eén van de ambities van Zorg voor Parkinson is de zorg nog beter op elkaar afstemmen. Beter zicht op ‘wie doet wat’ is daarbij essentieel. In een gezamenlijk zorgplan in Mijn.ZorgvoorParkinson omschrijven zorgverleners gezamenlijk doelen en bijbehorende activiteiten. Ook kunnen zij elkaar – op hoofdlijnen – op de hoogte houden van de voortgang of eventuele tegenslag in de behandeling. Overleg op deze manier tussen zorgverleners van verschillende zorginstanties is nieuw. Hoe dat precies werkt gaan we samen ontdekken.

3. Veilige communicatie

Veilig, digitaal communiceren tussen zorgverleners van verschillende zorgorganisaties is een uitdaging. Veel zorgverleners maken al gebruik van Siilo, een soort beveiligde WhatsApp speciaal voor de zorg. Mijn.ZorgvoorParkinson heeft een soortgelijke chatfunctie, maar het voordeel van deze chatfunctie is dat de gesprekken ook worden opgeslagen bij de persoonlijke gegevens van de patiënt. Op die manier zijn de gesprekken altijd gemakkelijk terug te vinden. Hoe Siilo en Mijn.ZorgvoorParkinson het best naast elkaar gebruikt kunnen worden is een van de dingen die we nu gaan ontdekken in de Nijmeegse wijk Hatert.

Aan de slag met verbeteringen

De 8 zorgverleners die onderdeel zijn van deze eerste fase delen wekelijks ervaringen en feedback. Het projectteam van Zorg voor Parkinson zorgt er samen met Philips – de ontwikkelaar van het platform – voor dat verbeteringen worden doorgevoerd. Zo maken we Mijn.ZorgvoorParkinson klaar voor groter gebruik, zodat in de toekomst meer zorgverleners zich kunnen aansluiten.

De club zorgverleners uit Hatert en het Radboudumc die een eerste start maken met Mijn.ZorgvoorParkinson

Vragen of feedback

Deze nieuwe manier van samenwerken tussen zorgverleners en patiënten roept verschillende vragen op: Hoe gebruiken we Siilo als een veilig gesprek ook op Mijn.ZorgvoorParkinson kan? Wat is het verschil met het platform dat in onze regio vanuit de huisarts wordt aangeboden? Het projectteam heeft al nagedacht over deze vragen, maar wil ook graag met samen met jullie ontdekken wat dit in de praktijk betekent. Daarom kunnen zorgverleners binnenkort via Siilo feedback geven en vragen stellen. Tot die tijd kunnen zorgverleners contact opnemen via Siilo door een direct bericht aan Pieter van den Haak te sturen.
Bent u geen zorgverlener, maar wilt u wel feedback geven of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.

Het platform Mijn.ZorgvoorParkinson is een initiatief van het samenwerkingsverband Zorg voor Parkinson om beter te gaan samenwerken. Het stimuleert zowel de samenwerking tussen zorgverleners onderling als met de patiënt en zijn of haar naaste. Hiermee zetten we de eerste stap in de Zorg voor Parkinson regio om de ambities voor betere parkinsonzorg ook digitaal te kunnen ondersteunen.