‘Samenwerking kan uitdagend zijn’

Afbeelding voor ‘Samenwerking kan uitdagend zijn’

Zorg voor Parkinson stimuleert zorgverleners om gebruik te maken van Siilo, een veilige app waarmee zorgverleners makkelijk en snel kunnen communiceren. In dit nieuwsbericht vertellen geriatriefysiotherapeut Femke Roozen en diëtist Veerle Zeller meer over hoe zij Siilo gebruiken en wat het deel uitmaken van het Zorg voor Parkinson-netwerk in Siilo hen oplevert.

In de Zorg voor Parkinson-regio wordt het gebruik van Siilo in de parkinsonzorg op verschillende manieren gestimuleerd. Door het Zorg voor Parkinson-netwerk in Siilo komen parkinson zorgverleners in onze regio bijvoorbeeld makkelijker met elkaar in contact. Ook kunnen ze er overleggen over zorgvragen. Onlangs hebben we in samenwerking met zorgverleners uit de regio de regionale werkwijze opgesteld. Hierin staat precies uitgelegd hoe zorgverleners zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van Siilo-groepen in de zorg voor kwetsbare parkinsonpatiënten.

Enthousiast
Geriatriefysiotherapeut Femke Roozen en diëtist Veerle Zeller zijn enthousiaste Siilo-gebruikers en actief betrokken bij het opstellen van de regionale werkwijze. Ze gebruiken Siilo elke dag in hun dagelijkse werk. ‘Vorige week was ik na mijn vakantie weer op huisbezoek bij een meneer die al ruim 20 jaar de Ziekte van Parkinson heeft. Ik merkte voor mijn vakantie al op dat hij zijn medicatie niet of te laat innam. Maar nu kwam hij afwezig en wat verwarder over,’ vertelt Femke. ‘Wat was het toen handig dat er een Siilo-groep bestaat rondom deze patiënt met de parkinsonverpleegkundige, huisarts, ergotherapeut, diëtist en wijkverpleging! Met meneer zijn toestemming kon ik zo aan het eind van het consult een bericht sturen: “Zijn jullie bovenstaande signalen ook opgevallen? Is er recent nog een cognitieve test afgenomen? Graag hoor ik jullie bevindingen zodat eventueel actie ondernomen kan worden.”’

‘Door Siilo kan ik moeiteloos in contact komen en blijven met verschillende zorgverleners die samen met mij zorgen voor kwetsbare patiënten,’ vult Veerle aan. ‘Ik heb alle informatie die ik nodig heb binnen handbereik, ook tijdens huisbezoeken.’ Zowel Femke als Veerle zijn lid van het Zorg voor Parkinson-netwerk in Siilo. ‘Met één druk op de knop blijf ik zo goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ik kan er ook vragen stellen, en maak gebruik van de tips en trucs die het gebruik van Siilo eenvoudiger maken.’

“Samenwerking lijkt vanzelfsprekend, maar bij patiënten waarbij de zorg complex is en er betrokkenheid van diverse zorgverleners speelt, kan het behoorlijk uitdagend zijn. Met de regionale werkwijze wordt efficiënte communicatie mogelijk!”

– Veerle Zeller, diëtist

Regionale werkwijze

Zowel Femke als Veerle waren betrokken bij het opstellen van de regionale werkwijze, waarin duidelijke afspraken zijn opgenomen over het gebruik van Siilo-groepen in de zorg voor kwetsbare patiënten. Femke: ‘Doordat mijn collega-zorgverleners en ik al langere tijd intensief met Siilo werken weten we dat een Siilo-groep rondom een patiënt heel handig kan zijn om af te stemmen, veranderingen te benoemen of vragen aan elkaar te kunnen stellen. Met zulke korte lijntjes werken we beter samen!’ vertelt Femke. ‘Het was nuttig en leuk om met andere zorgverleners ook over de praktische vragen te sparren: Wie maakt nou een groep aan? Hoe zorg je ervoor dat boodschappen helder overkomen? Wanneer is de tijdsinvestering oké? Wat schrijf je als je reactie terug verwacht, of juist niet? De regionale werkwijze is in ieder geval een handig overzichtje geworden, waar je makkelijk even de do’s en don’t’s rondom Siilo-groepen na kunt lezen.’

Veerle is het hiermee eens: ‘Samenwerking lijkt vanzelfsprekend, maar bij patiënten waarbij de zorg complex is en er betrokkenheid van diverse zorgverleners speelt, kan het behoorlijk uitdagend zijn. Met verschillende Siilo-groepen en diverse zorgverleners kan het soms lastig zijn om het overzicht te houden. Door duidelijke afspraken te maken weet wat je van elkaar kan verwachten en wordt efficiënte communicatie mogelijk.’ De regionale werkwijze vind je hier. Deze zomer is gestart met het trainen van parkinsonverpleegkundigen in de regio in het gebruik van Siilo-groepen.

Femke en Veerle zullen actief in de Zorg voor Parkinson-regio aan de slag gaan met het ondersteunen van zorgverleners bij het gebruik van Siilo en het verspreiden van de regionale werkwijze.