Samen oefenen met een Goed Gesprek: ‘Ik vond het boven verwachting leuk om te doen!’

Afbeelding voor Samen oefenen met een Goed Gesprek: ‘Ik vond het boven verwachting leuk om te doen!’

Als je weet wat iemand belangrijk vindt, kun je samen beslissen over de beste zorg. Daarom begint persoonsgerichte zorg altijd met een gesprek tussen patiënt en zorgverlener als gelijkwaardige gesprekspartners. In de spreekkamer luister je naar elkaar en stem je de behandeling af. Als dat lukt noemen we dat het Goede Gesprek.  

Een enthousiaste groep zorgverleners, onderzoekers en mensen met parkinson oefenden afgelopen zomer met het Goede Gesprek. Loek Smeets heeft parkinson en was één van hen. In een klein theater in Nijmegen centrum speelde hij, samen met neurologen en verpleegkundig specialisten, een gesprek na onder begeleiding van een coach. Hij deelt met ons hoe hij dit heeft ervaren.  

Loek Smeets

Hoe kijk je terug op het oefenen in een theater? Ik vond het boven verwachting leuk om te doen. Het oefenen in een klein theater was bijzonder en door deze plek voelde het ook natuurlijk om een rol te spelen.  

Ben je tijdens de oefening dingen tegengekomen die je normaal niet tegenkomt? Ik werd emotioneel tijdens een rollenspel, dat had ik niet eerder tijdens een gesprek gehad. Dat vond ik echt bijzonder. Er werd meer teruggekeken en dat raakte me. Als ik terugkijk naar wat er de afgelopen tien jaar gebeurd is, dan is dat echt wel even slikken. Misschien moet je dat wel vaker aankaarten tijdens zo’n gesprek. Dus niet alleen kijken hoe vaak iemand bijvoorbeeld met zijn vingers kan knippen en welke oefeningen hij nog kan doen, maar meer kijken naar wat er tussen de oren gebeurt. Ik zou het nuttig vinden om hier nog vaker mee te kunnen oefenen. 

Heb je er wat aan gehad? Van tevoren vroeg ik me af of het zou werken, of het wel iets zou toevoegen. Het was echt een eye opener om te merken hoe ik een gesprek op een andere manier kanvoeren. In het eerste rollenspel was ik mezelf en zat ik tegenover een parkinsonverpleegkundige. Het meest indrukwekkend vond ik het toen we de rollen omdraaiden. Toen stapte ik in de rol vanneuroloog en later die van parkinsonverpleegkundigeen moest zo het gesprek voeren met de patiënt. Daardoor leerde ik hoe ik me tijdens het gesprek met zorgverleners anders kan opstellen. Nu durf ik meer vragen te stellen en lukt het me beter om uit het gesprek te halen wat voor mij belangrijk is.  

Zijn er dingen die je hebt toegepast in een volgend gesprek met je zorgverleners? Ik heb me niet bewust anders opgesteld, maar ik had het idee dat het gesprek wel anders liep. Ik voelde me zelfverzekerder omdat ik hiermee had geoefend. Ik stelde vragen en stuurde het gesprek waardoor de onderwerpen die voor mij van belang zijn meer aan bod kwamen.  

Vind je het belangrijk dat andere patiënten en zorgverleners dit ook kunnen oefenen? Zeker als ze er behoefte aan hebben. Dus als mensen het gesprek nuttiger willen maken door meer de diepte in te gaan. Gesprekken lopen meestal op dezelfde manier en er worden vaak een paar testjes gedaan. Het is handig om gereedschap te hebben waardoor je meer kunt vragen.  

Heb je een idee hoe we dit onder de aandacht kunnen brengen? Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik denk dat je dit aan mensen kunt vragen tijdens een afspraak bij één van de zorgverleners. Maar je moet ook oppassen dat mensen niet overvoerd raken met bijeenkomsten of technieken. Het is te belangrijk om zomaar te laten liggen, maar iemand moet er wel aan toe zijn. De eerste vier jaar dat ik wist dat ik parkinson had stopte ik dit weg. Op zich wel logisch denk ik. Achteraf had ik dit ook wel anders kunnen doen, maar toen lukte me dat niet. 

Voor meer informatie over het Goede Gesprek: 

LEZEN Het artikel in Parkinson Magazine dat de werkgroep samen schreef (inclusief tip voor mensen met parkinson en zorgverleners) Nieuwsbericht pdf : https://www.zorgvoorparkinson.nl/app/uploads/2022/01/Parkinson-Magazine-Goede-Gesprek.pdf

DOEN Landelijke website met meer informatie http://www.begineengoedgesprek.nl/