Samen kiezen voor de best passende behandeling
In het laatste ParkinsonNet magazine verscheen een artikel over de Paramedische Richtlijn Parkinson met beslisondersteuning gericht op zorgverleners. In dit bericht delen we het artikel.
Vanaf 2021 is er met een grote werkgroep hard aan gewerkt. 16 november 2023 was het zover: de landelijke lancering van de Paramedische richtlijn parkinson met actieve beslisondersteuning. Wat maakt deze richtlijn zo bijzonder?
De Paramedische richtlijn parkinson bevat een beslisondersteuning die vanuit de hulpvraag van mensen met parkinson aangeeft welke paramedische behandelingen er mogelijk zijn en welke discipline deze behandeling kan bieden. Dit ondersteunt het samen beslissen van mensen met parkinson en hun zorgverleners. Ook zorgt het voor afstemming tussen zorgverleners. Er zijn twee versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met parkinson en naasten. Beiden met dezelfde behandeladviezen, maar qua taalgebruik passend gemaakt voor de doelgroep. Daarnaast krijgt de richtlijn twee keer per jaar een update op basis van de nieuwste kennis. De richtlijn blijft dus actueel.
Andere manier van werken
De beslisondersteuning maakt de richtlijn beter bruikbaar in de praktijk. Het is geen richtlijn voor in de (digitale) kast, maar een kennistool die zorgverleners actief kunnen gebruiken. Projectleider Ingrid Sturkenboom is enorm trots op het resultaat:
“De nieuwe paramedische richtlijn is volledig gebouwd op de vraag van de zorgverlener en de mens met parkinson. Dat is uniek. Het vraagt om een andere manier van werken, maar wel één die het werk efficiënter, vriendelijker en meer servicegericht maakt. Het is raadzaam om de tijd te nemen om de mogelijkheden en het gebruik van de richtlijn te verkennen en er actief mee aan de slag te gaan. Er zijn instructiefilmpjes beschikbaar met uitleg van de verschillende functionaliteiten. Ook is er een draaiboek voor een multidisciplinair overleg waarin zorgverleners met de beslisondersteuning aan de slag kunnen gaan om er zo vertrouwd mee te raken.”
Richtlijn in de praktijk
De beslisondersteuning is een handig instrument voor zowel paramedici als verwijzers naar paramedische zorg. Zij kunnen hiermee opties voor paramedische behandeling vinden bij een bepaald hoofdprobleem van de persoon met parkinson. Aanbevelingen die verschijnen zijn passend bij de ziektefase en andere kenmerken van degene met parkinson, zoals leerbaarheid. Zorgverleners kunnen de beslisondersteuning invullen in voorbereiding op een consult, maar zeker ook samen met hun cliënt. Vanuit de weergave voor zorgverleners kunnen zij direct doorklikken naar de weergave voor mensen met parkinson om de aanbevelingen te bespreken. Het is direct zichtbaar wie welke aanbevelingen kan uitvoeren.In combinatie met de verslagfunctie om informatie te delen, ondersteunt dit afstemming tussen betrokken zorgverleners.
Bij iedere aanbeveling staat een concrete beschrijving wat deze inhoudt. Naast de aanbevelingen, kunnen zorgverleners altijd de onderliggende richtlijn raadplegen om de achtergrond en onderbouwing van de aanbevelingen te lezen. Zo helpt de richtlijn bij het opfrissen en vergroten van de kennis bij zorgverleners.
De ontwikkeling van de Paramedische richtlijn parkinson was een actieve samenwerking van ParkinsonNet, de Parkinson Vereniging, de paramedische beroepsgroepen KNGF, Ergotherapie Nederland, NVLF, VvOCM, NVD, HAN University of Applied
Sciences, de V&VN en het Radboudumc, met subsidie van ZonMw. ▪
“Een prachtig product waar je mee moet leren werken”
Wilfred van der Maas, coördinator en expert fysio- en oefentherapie bij ParkinsonNet, heeft samen met Wim, die leeft met de ziekte van Parkinson, de Paramedische richtlijn parkinson gebruikt.
Wilfred: “Wim en ik kennen elkaar al jaren. Wim leeft al ruim 10 jaar met parkinson en begin vorig jaar onderging hij een DBS operatie. Met tussenpozen is hij bij mij onder behandeling. Na de lancering van de nieuwe paramedische richtlijn, stuur ik hem een enthousiast bericht. Ik ben benieuwd wat hij vindt van dit nieuwe product. Een dag later stuurt hij mij een antwoord terug: ‘Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het niet zo makkelijk te gebruiken.’
Een week na ons telefonische contact, spreken we elkaar in ons gezondheidscentrum. Wim vertelt wat hij ervaart: ‘Wat ik ontzettend waardevol vind, is het heldere overzicht van alle problemen. Ook vind ik het heel fijn te weten dat de informatie betrouwbaar is. En ja, zo’n overzicht van alle problemen, is ook wat confronterend moet ik zeggen…’
We praten door. In ons gesprek ontdekken we allebei dat de paramedische richtlijn een prachtig middel is om in overleg te gaan over het ‘beste’ behandelplan. Zoekend en vragend helpt de richtlijn om écht samen keuzes te maken. Naast specifiek keuzes maken, geeft de richtlijn ook inzicht. Tijdens onze ont[1]dekkingstocht benoemt Wim dat verstaanbaar spreken ook een probleem is. Ik laat hem zien en leg hem uit dat een logopedist daar goed bij kan helpen.
De verkenning met de richtlijn, legt bij Wim ook problemen met filteren en overzicht houden bloot. Die spelen hem parten bij het gebruik en de uitleg. ‘Maar daar direct over in gesprek gaan, dat is misschien wel een mooie bijvangst’, zegt Wim met een glimlach.
Dit ervaringsverhaal verscheen eerder in het Parkinson Magazine van de ParkinsonVereniging.