Paramedische Richtlijn Parkinson nationaal gelanceerd

Afbeelding voor Paramedische Richtlijn Parkinson nationaal gelanceerd

Het is zover! De nieuwe Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning is landelijk beschikbaar. Voor fysio-, oefen- en ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten is dit vanaf nu de geldende richtlijn voor de behandeling van mensen met parkinson. De richtlijn was al sinds maart beschikbaar in de Zorg voor Parkinson-regio.

Wat maakt de Paramedische Richtlijn zo bijzonder?

  • Het bevat actieve beslisondersteuning die vanuit de hulpvraag en situatie van mensen met parkinson aangeeft welke paramedische behandelmogelijkheden er zijn en welke discipline deze behandeling kan bieden. Dit ondersteunt het samen beslissen tussen mensen met parkinson en hun zorgverleners. Daarnaast helpt het zorgverleners de zorg op elkaar af te stemmen.
  • De richtlijn blijft actueel. Twee keer per jaar wordt de richtlijn bijgewerkt op basis van de nieuwste kennis.

Er zijn twee versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met parkinson en naasten. Beiden hebben dezelfde behandeladviezen, maar zijn passend gemaakt voor de doelgroep. Een groep zorgverleners en mensen met parkinson testte de richtlijn alvast in praktijk: ‘Dit geeft een mooi overzicht van de behandelmogelijkheden bij een probleem’, aldus één van de deelnemers.

Sinds 2021 is er hard gewerkt aan deze zorgverbetering. Ingrid Sturkenboom, de projectleider, is enorm trots op het resultaat, dat nu naast op de website van Zorg voor Parkinson ook op de websites van de paramedische beroepsverenigingen, de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet te vinden is. ‘De nieuwe paramedische richtlijn is volledig gebouwd op de vraag van de zorgverlener en de mens met parkinson. Dat is uniek. Het vraagt om een andere manier van werken, maar wel één die het werk efficiënter, vriendelijker en meer servicegericht maakt. Het moment is nu eindelijk daar dat iedereen in Nederland gaat profiteren van dit mooie product!’

De feestelijke lancering van de Paramedische Richtlijn Parkinson

De ontwikkeling van het product was een actieve samenwerking van ParkinsonNet, de Parkinson Vereniging, de paramedische beroepsgroepen KNGF, Ergotherapie Nederland, NVLF, VvOCM, NVD, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de V&VN en het Radboudumc, met subsidie van ZonMw.