Onze plannen voor 2024

Afbeelding voor Onze plannen voor 2024

Sinds Zorg voor Parkinson in 2019 begon zijn we druk bezig geweest met het bedenken en ontwikkelen van zorgverbeteringen voor mensen met parkinson, naasten en zorgverleners. De resultaten vind je op deze website. Maar we zijn nog lang niet klaar – in dit nieuwsbericht lees jeonze plannen voor 2024.

Binnen Zorg voor Parkinson werken mensen met parkinson, naasten en zorgverleners samen om de zorg in Zuid-Oost Nederland te verbeteren. Dit doen we bijvoorbeeld door de samenwerking tussen zorgverleners te ondersteunen en door mensen met parkinson en naasten de weg te wijzen naar betrouwbare informatie. Al onze zorgverbeteringen ontwikkelen we sámen met de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Door dit proces van co-creatie zorgen we ervoor dat onze zorgverbeteringen goed aansluiten op de behoeften van mensen met parkinson, naasten en zorgverleners.

Tot nu toe
Inmiddels hebben we al een aantal goede zorgverbeteringen ontwikkeld. Zo vinden mensen in de regio al hun informatie over parkinson, parkinson-activiteiten, gespecialiseerde zorgverleners en anderen met parkinson op één plek op onze website. Mensen met vragen over parkinson worden geholpen door het Servicepunt of via de Digitale Parkinsonassistent Jack-E.

Met de ziekenhuizen in onze regio zijn afspraken gemaakt die de samenwerking tussen zorgverleners verbeteren. Neurologen overleggen over patiënten in het regionale Neurologenoverleg, en parkinson verpleegkundigen leren van elkaar in het Verpleegkundig leerprogramma. Met het Zorg voor Parkinson-netwerk in de zorgverlener-app Siilo leggen zorgverleners – ook buiten het ziekenhuis – makkelijk contact met elkaar, en kunnen ze beter overleggen. Paramedische zorgverleners en mensen met parkinson krijgen via de Paramedische Richtlijn Parkinson inzicht in behandeladviezen.

Volgend jaar
In 2024 komen hier nog meer zorgverbeteringen bij. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of we zorgverleners en mensen met parkinson bij elkaar kunnen brengen in een digitaal zorgplatform. Binnen dit platform kan de zorg vanuit meerdere behandelaars overzichtelijk worden weergegeven. Ook kan er onderling gecommuniceerd worden. Hierin kan overlegd worden en wordt de zorg overzichtelijk wordt weergegeven. We kijken naar mogelijkheden om mensen met parkinson via dit platform een actievere rol te geven in de behandeling. Binnen de ziekenhuizen gaan we onze zorg vergelijken en gaan we op zoek naar de beste manier om zorg te verlenen aan mensen met parkinson. Daarbij versterken we de rol van het Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen als kenniscentrum in de regio.

Ons regionale informatieaanbod wordt nog verder uitgewerkt. Ook willen we mensen met parkinson en naasten helpen contact te vinden met lotgenoten. Hierbij hebben we aandacht voor diversiteit en de verschillende voorkeuren die mensen met parkinson hebben bij het ophalen van informatie.

Blijf op de hoogte
Kortom, er komt nog veel moois aan. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief. Ben je zorgverlener? Wordt dan lid van ons netwerk in Siilo.