Nieuwe informatie in de Paramedische Richtlijn
De Paramedische Richtlijn Parkinson met Actieve Beslisondersteuning heeft een update gehad. De richtlijn is sinds maart beschikbaar in de Zorg voor Parkinson-regio,en werd in november vorig jaar ook landelijk beschikbaar. Sindsdien is het de geldende richtlijn voor de behandeling van mensen met parkinson.
In de richtlijn zijn drie modules bijgewerkt op basis van de nieuwste inzichten: loopproblemen, transfers en bedmobiliteit en arm- en handvaardigheid. Op basis van de meest recente onderzoeken kreeg de module transfers en bedmobiliteit bovendien een nieuwe aanbeveling. Als gebruiker zie je altijd de meest recente goedgekeurde versie. Een overzicht van de aanpassingen vind je via deze link.
Wat maakt de Paramedische Richtlijn zo bijzonder?
- Het bevat actieve beslisondersteuning die vanuit de hulpvraag en situatie van mensen met parkinson aangeeft welke paramedische behandelmogelijkheden er zijn en welke discipline deze behandeling kan bieden. Dit ondersteunt het samen beslissen tussen mensen met parkinson en hun zorgverleners. Daarnaast helpt het zorgverleners de zorg op elkaar af te stemmen.
- De richtlijn blijft actueel. Twee keer per jaar wordt de richtlijn bijgewerkt op basis van de nieuwste kennis.
Er zijn twee versies van de beslisondersteuning: één voor zorgverleners en één voor mensen met parkinson en naasten. Beiden hebben dezelfde behandeladviezen, maar zijn passend gemaakt voor de doelgroep. Een groep zorgverleners en mensen met parkinson testte de richtlijn alvast in praktijk: ‘Dit geeft een mooi overzicht van de behandelmogelijkheden bij een probleem’, aldus één van de deelnemers.
*Deze informatie is eerder verschenen in de nieuwsbrief van ParkinsonNet.