Met Computerassistent Jack-E op zoek naar het antwoord
Zorg voor Parkinson werkt op dit moment druk aan Jack-E, de Computerassistent van Zorg voor Parkinson. Dit hulpmiddel komt op de Zorg voor Parkinson website te staan, en helpt mensen met parkinson, naasten en zorgverleners 24 uur per dag met het zoeken naar antwoorden op hun vragen over parkinson.Wil je helpen de Computerassistent te verbeteren? Meld je aan voor de testfase!
De Zorg voor Parkinson Computerassistent is het idee van parkinsonverpleegkundige Jacqueline Deenen. Doordat het aantal parkinsonpatiënten stijgt, wordt de mogelijkheid om met een zorgverlener te spreken steeds duurder en zeldzamer. Vaak gaat een spreekuur op aan het bespreken van algemene informatie, terwijl mensen met parkinson die tijd liever willen gebruiken om dingen te bespreken die voor hen belangrijk zijn. Daarnaast is de parkinsonverpleegkundige ook niet altijd beschikbaar voor vragen.
Jacqueline vond dat dit anders moest kunnen, en vroeg zich af of technologie kon helpen. Het resultaat is Jack-E, de Zorg voor Parkinson Computerassistent, waar al een aantal jaar druk aan gewerkt wordt. De Assistent zoekt samen met mensen met parkinson, naasten en zorgverleners naar een antwoord op hun vragen over parkinson. De Computerassistent zal binnenkort beschikbaar zijn op de Zorg voor Parkinson website, en je kunt dan 24 uur per dag bij Jack-E terecht met je vragen.
Ontwikkeling
Om de Computerassistent te ontwikkelen werd een groep mensen met parkinson, naasten, neurologen en parkinson verpleegkundigen deelnamen gevraagd mee te denken over hoe de Computerassistent eruit moest komen te zien. Daarna werd in samenwerking met het bedrijf Zaurus een eerste versie gemaakt. Zaurus ontwikkelde eerder digitale spreekkamers en heeft veel ervaring met het gebruiken van technologie in de gezondheidszorg.
De eerste versie van de Computerassistent bleek helaas niet goed aan te sluiten op de wensen en vaardigheden van mensen met parkinson. Aan de hand van de lessen die er tijdens deze eerste ervaringen waren geleerd, kwam er uiteindelijk een tweede versie. Deze is op verschillende manieren beoordeeld. Op dit moment wordt de Computerassistent opnieuw getest en we zoeken nog mensen die aan deze tests willen meedoen. Dus ben je iemand met parkinson, een naaste of een zorgverlener en wil je ons helpen de Assistent nog beter te maken? Laat het ons hier weten.
Live op de website
Als voldoende mensen de Computerassistent hebben getest, zal hij op de Zorg voor Parkinson website beschikbaar komen. Zo willen we ervoor zorgen dat iedereen in onze regio toegang heeft tot goede, betrouwbare informatie.
Bij de hele ontwikkeling van de Computerassistent zijn mensen met parkinson, naasten en zorgverleners betrokken. Deze manier van zorg verbeteren wordt co-creatie genoemd. Zorg voor Parkinson gebruikt dit principe bij de ontwikkeling van alle zorgverbeteringen. Om zoveel mogelijk mensen te informeren over hoe belangrijk het meenemen van ervaringsdeskundigen is bij het maken van hulpmiddelen in de zorg, zal er ook een wetenschappelijk artikel over de Computerassistent worden geschreven.