Infokaartje gaat naar de drukker!

Afbeelding voor Infokaartje gaat naar de drukker!

Deze week gaat het Zorg voor Parkinson Infokaartje naar de drukker. Het Infokaartje bevat kernachtige informatie voor mensen met parkinson en naasten. Het Infokaartje zal binnenkort worden overhandigd aan de verschillende ziekenhuizen in de Zorg voor Parkinson regio. Parkinsonverpleegkundigen en neurologen in die ziekenhuizen zullen het Infokaartje gaan uitreiken aan alle mensen met parkinson in de regio. Benieuwd naar hoe het kaartje eruit ziet? Lees dan verder!

Mensen met parkinson en hun naasten staan na het gesprek waarin ze de diagnose parkinson krijgen nog te vaak met lege handen. Helaas gebeurt dit ook in de Zorg voor Parkinson-regio. Zorg voor Parkinson wil dit voorkomen, en mensen met parkinson handvaten bieden om de juiste informatie te vinden. Daarom heeft Zorg voor Parkinson, samen met mensen met parkinson, naasten en zorgverleners, het regionale Infokaartje ontwikkeld. 

Eerste schetsen
De eerste bijeenkomst over het Infokaartje vond afgelopen zomer plaats. Samen met mensen met parkinson, zorgverleners en naasten werden ideeën verzameld en direct op papier geschetst. Welke informatie hebben mensen die net de diagnose parkinson hebben gehad nodig? En hoe kan deze informatie goed worden weergegeven op een uitvouwbaar kaartje?

In de maanden erna werden er meerdere versies van het Infokaartje ontwikkeld in samenwerking met zorgverleners, mensen met parkinson en naasten. Al snel besloot de werkgroep dat het Infokaartje kernachtig en beknopt moet zijn. Het moest mensen met parkinson helpen met het vinden van betrouwbare informatie, het laagdrempelig stellen van vragen en het vinden van zorgverleners en mensen met parkinson in de buurt.  

Zorgverbeteringen
Uiteindelijk besloot de werkgroep tot een klein gevouwen visitekaartje met drie zijden die mensen met parkinson en naasten de weg wijzen naar de Infowijzer, de verzamelplek voor betrouwbare informatie, het Servicepunt, voor telefonische vragen, de Activiteitenzoeker, voor parkinson activiteiten in de buurt, en de Zorgzoeker, die helpt om zorgverleners en activiteiten bij in de buurt te vinden. Mensen met parkinson en naasten kunnen deze zorgverbeteringen via de startpagina op onze website vinden. Deze drie zijden zijn voor de hele regio hetzelfde.

Aan de binnenzijde van het kaartje is er één zijde die verschilt per ziekenhuis. Afhankelijk van waar iemand met parkinson onder behandeling is, bevat deze zijde informatie die specifiek is voor het CWZ, Bernhoven, Rijnstate, Radboudumc of Pantein. Hier staat communicatie centraal: zo vind je er de naam van de parkinsonverpleegkundige waar iemand met parkinson terecht kan, en bij wie je terecht kunt met vragen over je behandeling.

Het Regionale Infokaartje van Zorg voor Parkinson. Dit kaartje heeft informatie die past bij het Radboudumc.

Uitdelen 
In het begin van de herfst werd het Infokaartje getest. In vier ziekenhuizen in de Zorg voor Parkinson regio werden Infokaartjes meegegeven aan vijftien mensen met parkinson, die na afloop werden geïnterviewd. Zij waren grotendeels positief over het kaartje, al wilden sommige mensen met parkinson zich niet bezighouden met de ziekte wanneer ze geen klachten ervaarden. Eén geïnterviewde zei bijvoorbeeld:

“Ik vind het fijn dat er één bron is en één telefoonnummer”

– Persoon met parkinson

Het kaartje biedt voor ieder wat wils: de één gaf aan interesse te hebben in het kunnen bellen met het Servicepunt, de ander ziet door de bomen het bos niet meer en heeft behoefte aan betrouwbare, overzichtelijke informatie in de Infowijzer. Eén van de geïnterviewden gaf aan:

“Toen ik mijn verpleegkundige moest bellen, pakte ik het kaartje erbij”

– Persoon met parkinson

Feedback
Op basis van deze feedback werd het Infokaartje opnieuw aangepast. Ben je benieuwd hoe de ontwikkeling van het Infokaartje in zijn werk is gegaan? In deze afbeelding vind je het hele proces nog eens terug. Bij de ontwikkeling van het kaartje werden de Parkinson Vereniging en ParkinsonNet betrokken. Het was echt teamwork.

Binnenkort wordt het kaartje uitgedeeld aan alle mensen met parkinson in de regio. Ook al gediagnosticeerde mensen zullen het Infokaartje ontvangen. Zo werken we samen aan goede informatievoorziening voor mensen met parkinson!