Eerste mensen met parkinson starten met Mijn.Zorgvoorparkinson

Afbeelding voor Eerste mensen met parkinson starten met Mijn.Zorgvoorparkinson

Via het online platform Mijn.ZorgvoorParkinson kunnen mensen met parkinson hun verschillende zorgverleners vinden en contact met hen opnemen. Ook kunnen zij een persoonlijk doel invullen, samen met de zorgverleners die bij het zorgtraject betrokken zijn. De zorg kan zo worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van mensen met parkinson. 

Vorig jaar is Zorg voor Parkinson al gestart met gebruik van het online platform Mijn.Zorgvoorparkinson door een groep verschillende zorgverleners in de Nijmeegse wijk Hatert. Parkinson ontwikkelt zich bij iedereen op een andere manier en er komen geregeld meerdere typen zorgverleners bij een zorgtraject kijken, zoals een verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of diëtist. Door Mijn.Zorgvoorparkinson kunnen deze zorgverleners beter samenwerken met elkaar en met de patiënt en diens naasten, en een gedeeld plan maken voor de zorg. 

Als deel van een onderzoek zijn de afgelopen week de eerste mensen met parkinson gestart  met het opdoen van ervaring in het platform. Op deze manier wil Zorg voor Parkinson meer leren over de behoeften van mensen met parkinson voor Mijn.Zorgvoorparkinson. Is het bijvoorbeeld gebruiksvriendelijk? En wat voor informatie hebben mensen met parkinson nodig om het te gebruiken? Samen met een verpleegkundig specialist zullen zij de komende tijd gebruik maken van het platform.

Verwachtingen
De verwachtingen zijn hooggespannen en de eerste reacties positief: ‘Oh, ik kan niet wachten om te chatten met Hendriëtte,’ geeft patiënt Frits aan. Dat hij laagdrempelig contact kan opnemen met zijn zorgverlener geeft hem een goed gevoel. Ook het kijkje in het werk van de verschillende betrokken zorgverleners, en hun plannen en zorgdoelen, wordt gewaardeerd: ‘Dat is een geruststellende gedachte: meerdere mensen hebben zorg om mij,’ aldus patiënt Martin. 

Verpleegkundig specialist Martha geeft aan dat het van grote waarde is om informatie te kunnen delen met verschillende typen zorgverleners en personen met parkinson en hun naasten: ‘Als persoon met parkinson of als naaste voel je je gehoord. Als zorgverlener voel je je erkend in de zorg die je met elkaar levert’. 

Wanneer deze eerste onderzoeksfase voorbij is, zal alle feedback van deze groep verwerkt worden, waarna en het platform voor een breder publiek beschikbaar kan worden gemaakt. Meer weten over Mijn.Zorgvoorparkinson? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief en de Kwartaalupdates