Bekijk hier de Thema-bijeenkomst over ‘het Goede Gesprek’ 

Afbeelding voor Bekijk hier de Thema-bijeenkomst over ‘het Goede Gesprek’ 

Op donderdag 9 december verzorgde Zorg voor Parkinson een live uitzending over Het Goede Gesprek. In de studio van het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen werd een mooi gesprek gevoerd, werden delen van een film vertoond en vond een boekpresentatie met confettikanon plaats. Hoe kijken de deelnemers terug op de bijeenkomst? Je leest het hier. Onderaan dit bericht kun je de Themabijeenkomst terugkijken.

Werkgroep Goede Gesprek

Tijdens de uitzending van 9 december stond Het Goede Gesprek centraal: Samen praten over de beste zorg voor mensen met parkinson. Want hoe praat je over wat belangrijk voor je is als je parkinson hebt? En lukt het je als zorgverlener om steeds weer af te stemmen op de mens die tegenover je zit? Een enthousiaste werkgroep met ervaringsdeskundigen, zorgverleners en onderzoekers is sinds de zomer met deze vragen bezig geweest. Lees er ook over in dit nieuwsbericht. Ter afsluiting van het jaar vertelden enkele betrokkenen wat zij geleerd hebben.

Uitzending

Onder leiding van Inge van den Broek (adviseur patiëntperspectief Zorg voor Parkinson) ging het gesprek over de uitdagingen om een Goed Gesprek te voeren en over handvatten die daarbij kunnen helpen.  Aan tafel bij Inge zaten Josca Bos (schrijver Parkinson Doeboek), en Jacqueline Deenen (verpleegkundig specialist Radboudumc).  

“Zelf gespreksleider zijn is lastig als je parkinson hebt en moeite hebt met multitasken. Maar daardoor voelde het juist krachtig om het zelf te doen. Het was een mooie ervaring!”

– Inge van den Broek, gespreksleider en Zorg voor Parkinson-adviseur

“De uitzending is een mooi voorbeeld van co-creatie: dat we met twee mensen met parkinson en een zorgverlener dit onderwerp zo hebben kunnen uitdragen. Heel bijzonder.”

– Jacqueline Deenen, verpleegkundig specialist

Ruim 70 kijkers waren ingelogd tijdens de uitzending. Zij zagen als primeur ook delen van de korte film die vanuit de werkgroep is gemaakt. Daarin vertellen mensen met parkinson en zorgverleners wat zij moeilijk vinden in het voeren van een Goed Gesprek. De film wordt in 2022 met de hele regio gedeeld. 

Tot slot overhandigde Josca Bos haar nieuwe boek Het Parkinson Doeboek (deel 2) aan Marten Munneke. Het boek is een prachtig hulpmiddel om het Goede Gesprek te voeren en daar meer over te lezen. De feestelijke overhandiging werd opgeschrikt met een waar confettikanon.

“Ik heb het naar mijn zin gehad en vond het een mooie manier om mijn boek de wereld in te sturen. Fijn dat ik mijn ervaring op deze manier kon delen.”

– Josca Bos, auteur Parkinson Doeboek

Vragen van kijkers

Tijdens de uitzending konden kijkers vragen en ervaringen delen. Deze werden ingebracht en besproken door de mensen aan tafel. Ook het belang van goede voorbereiding voordat je een afspraak hebt met een zorgverlener werd gedeeld.  

We kijken terug op een mooie uitzending en verheugen ons op de vervolgstappen van Het Goede Gesprek in 2022.