Aftrap Zorg voor Parkinson in de ParkinsonNet-regio’s

Afbeelding voor Aftrap Zorg voor Parkinson in de ParkinsonNet-regio’s

Afgelopen week vonden er drie bijzondere ParkinsonNet-regiobijeenkomsten plaats voor de zorgverleners uit de regio Arnhem-Zevenaar, Nijmegen en Boxmeer. Tijdens de live te volgen talkshows vond de aftrap plaats voor de samenwerking rondom Zorg voor Parkinson.

Verbinding, interactie en acteerwerk

Neurologen, verpleegkundigen, paramedici en mensen met parkinson uit de regio spraken met elkaar over de kansen die Zorg voor Parkinson biedt. De kijkers thuis konden live meekijken en reageren via de chat en aan de hand van pollvragen. Het enthousiasme was groot. Twee acteurs verzorgden een aantal illustratieve scenes. Op basis van de reacties is het verloop van de scènes bepaald en verkenden de regio’s ieder op hun eigen manier de kansen voor een sterkere interdisciplinaire samenwerking.

Shardi Duijf (fysiotherapeut regio Boxmeer) was een van gasten tijdens de talkshow: ‘Het was best spannend met al die camera’s en zendertjes, waardoor het net een echte talkshow was. Mede dankzij de inbreng uit de regio en de inspirerende leiding voelde ik me al snel op mijn gemak en vond ik het echt heel leuk om te doen. Voor herhaling vatbaar!’, aldus Shardi.

Beter samenwerken in minder tijd

De gespeelde scènes zorgden voor een levendige discussie tussen de gasten op de bank en de kijkers thuis. De reacties via de chat werden ingebracht door co-presentator Gijs Haerkens. Op die manier was interactie tussen de hele regio mogelijk. Dit leverde een aantal gedeelde bevindingen op:

  • Goed multidisciplinair samenwerken is tijdrovend. De breed gedeelde verwachting is dat goede technologische ondersteuning dit makkelijk en efficiënter kan maken. Siilo speelt daar nu al een rol in en in de toekomst bijvoorbeeld via een gedeeld zorgplan of video-MDO.
  • Overzicht van alle betrokken zorgverleners ontbreekt vaak of kost veel tijd. Een gezamenlijk digitaal overzicht van alle betrokkenen zou een uitkomst zijn.
  • Er is een brede behoefte om zelfmanagementvaardigheden van mensen met parkinson en hun naasten te versterken. Het aanbieden van informatie op maat is hierin een belangrijke stap, net als de inzet van extra verpleegkundigen. In het leerprogramma dat zij met elkaar doorlopen is hier de komende tijd extra aandacht voor.
  • Het stimuleren van ontmoeting tussen zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis is waardevol en zorgt voor inzicht in elkaars werk. Dit soort (online) bijeenkomsten gaan daar in de toekomst een belangrijke rol in spelen.

Meer informatie

Benieuwd waaraan wij gaan werken in de regio’s vanuit Zorg voor Parkinson? Hier vindt u meer informatie.